Jednoduché domácí dalamánky (prvorepublikové)

Jednoduché domácí dalamánky (prvorepublikové)
  • Čas přípravy
    1 h 30 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    10
  • Ready In
    1 h 50 min

Domácí pečivo je stále více oblíbené. Přispívají tomu stále roustoucí ceny pečiva, ale i skvělá chuť čerstvého pečiva, které si sami doma připravíte.

Jednoduché domácí dalamánky zvládnete připravit doma úplně sami a výsledek bude více než uspokojivý. Dalamánky se dají udělat pouze z žitné mouky, ale pro křupavé dalamánky doporučuji použít poměr žitné a pšeničné mouky níže. Pokud chcete vyzkoušet jiné druhy pečiva, doporučuji vyzkoušet housky bez kynutí, nadýchanou chlebíčkovou veku nebo pravé slovenské pagáče. Pokud máte kuchyňského robota, tak vám práci ještě více usnadní.

Suroviny na jednoduché domácí dalamánky:

  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g žitné hladké mouky
  • 2 lžíce octa
  • 15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 1 lžíce soli (cca. 10 g)
  • 330 ml vody
  • na posypání: fenykl, sůl, kmín

Postup přípravy tradičních dalamánků (10 ks):

  1. Nejprve si v hmoždíři nadrťte kmín a fenykl.
  2. Veškeré suroviny si smíchejte v míse dohromady. Pokud máte kuchyňského robota, vše dejte do nerezové mísy a míchejte na střední rychlost 10 minut. Pokud robota nemáte tak suroviny míchejte o něco déle, dokud nevypracujete homogenní těsto.
  3. Těsto vytvarujte do koule a nechte v míse přikryté utěrkou kynout zhruba 30 minut.
  4. Na pomoučněné ploše si těsto vytvarujte do válečku a těsto rozdělte na 8-10 ks podle toho jak velké dalamánky chcete.
  5. Nyní jednotlivé kousky zformujte do tvaru dalamánku. Připravené dalamánky dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Takto připravené dalamánky ještě přikryjte a nechte kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Vykynuté dalamánky posypte žitnou moukou a podélně z vrchu nakrojte. Do řezu nasypte trochu fenyklu, kmínu a soli.
  7. Dalamánky pečte 12-15 minut při teplotě 190°C podle vaší trouby.

Chutnaly vám domácí dalamánky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Jednoduché domácí dalamánky

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..