Přidat recept Přidat recept

GUACAMOLE: 10 nejčastějších chyb při jeho přípravě

Guacamole se může zdát jako to nejjednodušší jídlo na světě, ale pro dosažení krémové, pikantní a skvěle dochucené aztécké avokádové salsy vyžaduje dodržovat alespoň nějaká pravidla. Čtěte dále a ujistěte se, že tyto chyby už nikdy při přípravě této mexické dobroty neuděláte.

#1 Nevybíráte pečlivě avokádo do guacamole

avokádová salsa guacamole

Před přípravou guacamole je velmi důležitý výběr dokonale zralého avokáda. Zralé avokádo poznáte stisknutím a pokud bude lehce měkké, tak jej použijte. Nepoužívejte tvrdé avokáda nebo příliš rozbředlé. Pokud jste koupili tvrdé avokádo, nechte jej ležet pár dní na kuchyňské lince a ono samo dozraje a po pár dnech bude měkké. Guacamole si zaslouží jen to nejlepší avokádo!

#2 Neodstraňujete hnědé části avokáda

zhnědlé avokádo do guacamole? ne!

Určitě se vám někdy stalo, že i přes pečlivý výběr avokáda v obchodě jste přišli domů a uvnitř už tak dokonalé avokádo nebylo. V českých supermarketech je celkem obtížné najít pěkné avokádo a pokud má avokádo některé hnědé části, tak je odkrajujte. Dokonce i malý kousek hnědého avokáda vám dovede zkazit celkovou barvu výsledného guacamole. Rozdíl sice neochutnáte, ale uvidíte.

#3 Použití mixéru nebo kuchyňského robota

Při přípravě guacamole nepoužívejte mixér!

Pro výrobu této mexické lahůdky není potřeba použití kuchyňských mixérů, ostatně Aztékové je také nepouživali. Avokáda do guacamole vždy rozmačkejte vidličkou, alespoň budete mít kontrolu nad konzistencí a výsledný pokrm nebude připomínat polévku.

#4 Mačkáte avokáda hodně nebo příliš pomalu

Mačkejte avokádo rychle!

Když připravujete guacamole, tak pracujte rychle. Avokádová dužina vzduchem rychle oxiduje a mění ji na hnědou barvu, která je v guacamole nežádoucí. Rozhodně nerozmačkávejte guacamole příliš, protože v guacamole mají být jasně cítit kousky avokáda.

#5 Přidáváte do guacamole moc ingrediencí

Nepřidávejte tolik ingrediencí do guacamole.

Guacamole nikdy nepřekombinujte, není potřeba přidávat desítky surovin. Stačí vám ty nejzákladnější. Důležité je nechat vyniknout avokádo a ne jeho chuť přebít dalším tuctem ingrediencí.

#6 Nepoužíváte limetu, nebo ji nahrazujete citronem

Do guacamole jen limetku!

Možná si říkáte, že je to opravdu detail, ale pro autentickou chuť guacamole je potřeba používat limetku. Jirka Babica by s vámi sice nesouhlasil a nahradil ji v lepším případě citronem a v tom horším pomerančem. 🙂 Nebuďte Babica a použijte limetu, která jídlu dodá správnou kyselost a vyvažuje bohatou chuť avokáda.

7# Neodstraňujete semínka z rajčat

Do guacamole přidávejte rajčata bez semen.

V tomto receptu by rajče chybět nemělo. Pokud se rozhodnete do této avokádové pochoutky rajče použít, tak vždy vyjměte semínka. Je to trochu extra práce navíc, ale pokud nechcete vodnaté rajče se semínky a rajčatovou šťávou, tak střed vyjměte a snězte samotný.

#8 Nedostatečně kořeníte

Pořádně salsu z avokáda osolte.

Rozhodně je nepříjemné překvapení, když dostanete nedostatečně dochucené guacamole. Pořádně a myslím opravdu pořádně svou salsu osolte, počkejte několik minut než ochutnáte a poté jemně dosolte dle potřeby.

#9 Neuchováváte guacamole správně

Jak uchovávat avokádovou salsu?

Guacamole patří mezi pokrmy, které by se měly sníst v den, kdy se připraví. Vyhnete se tak situaci, kdy vám salsa nepříjemně zhnědne. U nás nikdy dlouho nezůstává, ale když přijde situace, kdy jej musím uskladnit přes noc, tak to dělám svědomitě. Dejte ho do misky a přes něj potravinářskou fólii. Ujistěte se, že pod fólií nejsou žádné vzduchové bubliny (pomozte si lžící) a poté zalijte trochou vody o pokojové teplotě. Zakryjte a uchovejte až 3 dny v lednici. Pokud ho budete chtít sníst, jednoduše vodu vylijte a směs promíchejte. Zůstane vám zelená.

#10 Nepoužíváte Hass avokádo

Rozdíl mezi Hass a Florida avokádem.

Pokud jste někdy měli vodnatou tuto avokádovou salsu, tak nebylo pravděpodobně uděláno z odrůdy Hass (vpravo), ale z avokáda Florida. Avokádo Hass má totiž o něco více tuku a je méně vodnaté než jeho protějšek (vlevo). Jeho bohatá, koncentrovaná chuť a hladká krémová struktura je přesně to, co do salsy potřebujete.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde mají lidé svobodu ve sdílení receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X