SRIRACHA: 8 věcí, které byste o chilli omáčce měli vědět

sriracha

Sriracha, zázračná pikantní ‘omáčka s kohoutem‘, kterou zná snad každý. Thajská pálivá Sriracha, která se hodí téměř k čemukoli. Tato pikantní omáčka má dlouhou a zajímavou historii a více než několik tajemství.

Originál pochází z Thajska

Originál Srirachy pochází z Thajska

Zatímco nejznámější omáčka Sriracha je vietnamsko-americký vynález, kořeny omáčky ve skutečnosti leží v Thajsku. Ve 30. letech 20. století žena jménem Thanom Chakkapak z přímořské komunity Sri Racha vynalezla pikantní omáčku určenou především na mořské plody, kterou nazvala Sriraja Panich. Její rodina a přátelé ji nabádali, aby omáčku prodávala ostatním, a to se stalo obrovským úspěchem v celé zemi.

Omáčka se zcela liší od nám známé americké Srirachy. Thajská verze se vyrábí z česneku, papriky prik chi faa, octa, cukru a soli, které se před plněním do lahví fermentují v sudech po dobu nejméně tří měsíců. Je oblíbená k rybě, smaženým jídlům, mořským plodům nebo smíchaná s Pad Thai.

Americká Sriracha je v Thajsku málo známá a mnoho lidí z Thajska, kteří ji vyzkouší, ji považuje za příliš kořeněnou, silnou a cizí. Obsahuje MSG, konzervanty a zahušťovadla.

Na Srirachu nikdy nebyla ochranná známka

Na Srirachu nikdy nebyla ochranná známka

Jedním z důvodů, proč se název Sriracha dokázal tak rychle dostat do povědomí, byla skutečnost, že David Tran nikdy nevytvořil ochrannou známku pro svůj produkt, což společnostem jako Heinz, Subway, Taco Bell nebo Pizza Hut otevřelo cestu ke zkopírování. Omáčky Sriracha nyní prodávají konkurenční společnosti jako Tabasco, Frank’s Red Hot, Kikkoman a Lee Kum Kee.

Dokonce existují tak nestydaté společnosti, které kopírují samotný design lahví Huy Fong, nahrazením zeleného víčka jinou barvou a zamění kohouta za tygra, hory, husu, pyramidy nebo jednorožce. Web Cool Material v testu chuti určil, že omáčka značky Huy Fong stále kraluje a napodobeniny nejsou tak dokonalé. Pamatujte: ujistěte se, že je víčko zelené a rýhované s tenkým kroužkem ve spodní části, a zkontrolujte, zda je štítek vyleptán laserem, aby se nerozmazával. A samozřejmě, pokud nemá kohouta na láhvi, nikdy takový produkt nekupujte.

Sriracha (pravděpodobně) není tak zdravá

Sriracha (pravděpodobně) není tak zdravá

Pikantní chilli omáčky mají velké výhody díky antioxidačním, protizánětlivým a antikarcinogenním účinkům kapsaicinu. Ale Sriracha není z pohledu zdraví tou nejlepší volbou pálivé omáčky. Sriracha obsahuje 1 gram cukru a 100 miligramů sodíku na čajovou lžičku omáčky. To není takový problém, když dodržujete doporučené denní množství.

To je také problém, pokud máte už určitý práh pálivosti posunutý a potřebuje více omáčky. Sriracha má pouze 2 200 jednotek na Scovilleho stupnici, zatímco jalapeños mají od 2 500 do 8 000 jednotek. Možná je lepší používat Srirachu jen občas a mít po ruce zdravější možnosti, jako jsou Cholula a Tabasco, které mají nulové kalorie a nižší hladinu sodíku. Koneckonců, abyste překročili denní doporučenou dávku cukru za den, musíte vypít půl láhve Srirachy, což se vám asi jen tak nepodaří.

Sriracha byla ve vesmíru

YouTube player

Sriracha je oblíbená u astronautů a NASA již několik let vysílá tuto omáčku na ISS (mezinárodní vesmírnou stanici), kde se připojuje k dalším pokrmům, jako jsou wasabi, křen a Tabasco. Společnost Huy Fong Foods je na to hrdá a návštěvníky továrny Huy Fong vítá fotografie ISS, na které jsou dva astronauti, kteří jedí Srirachu, která s nimi pluje v nulové gravitaci.

Válka ve Vietnamu

Válka ve Vietnamu a Sriracha

Omáčka Sriracha, kterou většina lidí dnes zná, byla poprvé vyvinuta Davidem Tranem, který od útlého věku snil o vytvoření asijského ekvivalentu amerického kečupu. Rodina Tran vlastnila půdu severně od Saigonu a pěstovala chilli papričky, ale kvůli nestabilitě vietnamské války zjistila, že trh je nasycený co se prodeje papriček týká. Rodina místo toho tedy vyráběla a prodávala chilli omáčku. Omáčky se prodávaly v repasovaných nádobách na dětskou výživu Gerber. Tran neměl pro své omáčky formální název, ale víčko pro každou nádobu zdobil svým východním astrologickým znamením, kohoutem.

První snaha Trana měla jen mírný úspěch: byla tu velká konkurence ostatních omáček a používání čerstvého chilli bylo mnohem populárnější. Po pádu Saigonu v roce 1975 se věci pro rodinu staly ještě obtížnější, protože komunistické úřady nesouhlasily s obchodními kapitalisty i čínsko-vietnamskými občany. Na vietnamské Číňany bylo nahlíženo skrze prsty, zejména když se vztahy mezi Čínou a Vietnamem zhoršily. Nakonec David Tran přeměnil své bohatství na zlato, když se s rodinou odstěhovali do USA. Později však pro Los Angeles Magazine řekl: „Kdyby se země nezměnila, zůstal bych ve Vietnamu. Je to velmi krásné místo vhodné pro žití.“

Původ jména Huy Fong Foods

Původ jména Huy Fong Foods

Společnost Huy Fong Foods, která dnes vyrábí slavnou Srirachu od Davida Trana, má historický základ své etymologie. Tran uprchl z Vietnamu v prosinci 1979 na palubě tchajwanské nákladní lodi s panamskou vlajkou Huey Fong, která vyzvedla uprchlíky z malých člunů u pobřeží Vietnamu. David Tran si později připomněl loď, která ho nakonec vynesla z komunistického Vietnamu, pojmenováním jeho společnosti Huy Fong na základě vietnamské výslovnosti názvu plavidla.

Zrození společnosti se slavnou omáčkou

Zrození společnosti Huy Fong Foods (Sriracha) se slavnou omáčkou

David Tran a jeho rodina přijeli do Bostonu a rychle se přestěhovali do Kalifornie poté, co se Tran od svého švagra, který tam žil dozvěděl, že se tam pěstují chilli papričky. První omáčkou vyráběnou společností Huy Fong byla thajská omáčka na pepřové sate a poté vyvinul řadu omáček: chilli s česnekem, sambal oelek (mletá čerstvá chilli pasta) a sambal badjak (chilli pasta s cibulovou příchutí). Tran ale nebyl spokojen a později pro New York Times řekl: „Poté, co jsem přišel do Los Angeles, vzpomínám si, jak jsem viděl kečup Heinz 57 a přemýšlel jsem: Olympijské hry v roce 1984 se blíží. Co takhle vymyslet Tran 84, něco by si koupil každý? “ V roce 1984 vyvinul svoji nejslavnější omáčku z čerstvých červených jalapeños, česneku, cukru, soli a octa: Sriracha.

Pokud jde o ikonický design, Tran stále chtěl používat kohoutí štítek ze svého prvního podniku ve Vietnamu, ale požadoval větší a ostřejší obraz, proto pověřil čínského pouličního umělce, aby navrhl symbol, který dnes známe. Tran si bohužel nepamatuje jméno umělce, který obraz vytvořil, a jeho vlastní skicu později ztratil. Tran řekl Modern Farmer: „Nikdy jsem si nemyslel, že budu úspěšný, takže jsem si nenechal žádný ze svých suvenýrů – nemám dokonce ani fotku.“

Jak se Sriracha proslavila?

Jak se Sriracha proslavila?

David Tran nikdy neinzeroval svou omáčku, nechal produkt mluvit za sebe. Doufal, že se omáčka uchytí ve vietnamských obchodech v Kalifornii a neměl příliš velké ambice. Omáčka přesto začala přitahovat pozornost, když se objevila v asijských restauracích po celé zemi, a zájem o omáčku začal pomalu stoupat na přelomu století. V mnoha ohledech Sriracha těží ze stále rostoucí popularity chilli omáčky nejen v USA, která mezi lety 2000 a 2015 vzrostla o 150%.

Napsali jsme pro vás také originální recept na domácí chilli omáčku Srirachu, která je ještě lepší než ta kupovaná a navíc bez konzervantů a zahušťovadel.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde se i lidé mohou zapojit a přidávat své recepty.