Domácí chilli omáčka SRIRACHA (originální recept)

Domácí chilli omáčka SRIRACHA (originální recept)
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    10
  • Zhlédnutí
    5 050

Jedinečná a celosvětově proslulá chilli omáčka Sriracha – ta s tím kohoutem. Pokud tuto omáčku máte také rádi, tak zbystřete, můžete si totiž připravit svojí omáčku přímo doma.

Tato domácí chilli omáčka Sriracha byla asi nejúspěšnější z mých pokusů o napodobení Srirachy od Huy Fong Foods. Klasická Sriracha (s kohoutem) se vyrábí výhradně ze zralých červených chilli papriček jalapeňos, které však nejsou tolik pálivé. Tuto domácí chilli omáčku si tak můžete připravit z jakékoli odrůdy pálivých papriček a vzhledem k tomu, že je právě období sklizně, tak jsem si jí dovolil připravit s vámi.

Suroviny na domácí srirachu

Suroviny na domácí chilli omáčku Sriracha

  • 600 g červených jalapeňos papriček
  • 6 stroužků česneku
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 120 ml jablečného octa

Co ještě mohu přidat do své Srirachy?

Více druhů chilli – zkuste pustit uzdu své fantazii, použijte třeba 2 nebo více odrůd papriček
Sušený česnek – existují recepty, kde se používá výhradně sušený česnek namísto čerstvého. Má to své důvody, protože obě formy mají svou specifickou chuť i vůni. Zkuste přidat do receptu 1 lžíci sušeného česneku.
Červená paprika – máte příliš pálivé chilli? Zkuste pro zjemnění přidat čerstvou červenou papriku.

VIDEO RECEPT

YouTube player

S čím domácí omáčku Sriracha jíst?

Avokádový toust s vejcem, hummus, pečené plátky slaniny potřené srirachou s třtinovým cukrem, cibulové kroužky ve slanině, srirachup (kečup + sriracha), při výrobě domácího máslového popcornu a stovky dalších kombinací! Viděl jsem dokonce recept na mac and cheese (makarony se sýrem) se srirachou a dokonce vám ji ve vybraných podnicích přidají do koktejlu Bloody Mary.

Skladování domácí Srirachy.

Srirachu nepotřebujete nutně skladovat v lednici. Důvodem jsou antibakteriální účinky, které jsou ve finálním produktu obsaženy. Já mám však vyzkoušené, že jako většina potravin i tato domácí chilli omáčka Sriracha vydrží nejdéle v lednici. Ta kupovaná Sriracha obsahuje další stabilizátory a příměsi, které udrží omáčku čerstvou i když v lednici nebude.

Pokud vás zajímají informace o originální vietnamsko-americké omáčce Sriracha, tak si přečtěte článek 8 věcí, které byste o Srirache měli vědět.

Suroviny

Domácí chilli omáčka SRIRACHA

    Postup

    Papričky, které budete používat musíte zbavit zelených stonků a pořádně je opláchnout. Nemusíte je zbavovat semen, ty posléze přecedíte přes sítko.

    Krok 1

    Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte chilli na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na místě při pokojové teplotě.

    Krok 2

    Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.

    Krok 3

    Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.

    Krok 4

    Nyní směs dejte do hrnce a na mírném plameni nechte směs prohřívat (5-10 minut) dokud krásně nezhoustne.

    Závěrem

    Domácí srirachu máte hotovou a nyní ji dejte ideálně do nádoby bez přístupu vzduchu a v lednici skladujte až do 6 měsíců.

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Tomáš1987

      Hodně dobrý!!

    • Milan

      Omáčka vynikající, recept jednoduchý. Doporučuji.

      Jediná změna, kterou jsem udělal, bylo odstranění semínek hned na začátku, čímž jsem si zkontroloval kvalitu papriček a místo pasírování jsem díky tomu směs rozmixoval až na hladkou pastu již bez hořké chuti semínek :).

      • Filip

        Dobrý den Milane, děkuji za pochvalu. Já semínka vždy nechávám, protože mi přišlo jednodušší vše jen scedit přes síto. Další věc je, že můj mixér není tak výkonný a nějaké ty slupky bych v omáčce měl. Když pasíruji, mám jistotu, že omáčka je 100% jemná. Hezký den.

    • Roman

      Je opravdu skvělá a rozhodně lepší než kupovaná.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..