Přidat recept Přidat recept

Domácí chilli omáčka SRIRACHA (originální recept)

domácí chilli omáčka sriracha
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    10
  • Zhlédnutí
    1 756

Tato domácí chilli omáčka Sriracha byla asi nejúspěšnější z mých pokusů o napodobení Srirachy od Huy Fong Foods. Klasická Sriracha (s kohoutem) se vyrábí výhradně ze zralých červených chilli papriček jalapeňos, které však nejsou tolik pálivé. Tuto domácí chilli omáčku si tak můžete připravit z jakékoli odrůdy pálivých papriček a vzhledem k tomu, že je právě období sklizně, tak jsem si jí dovolil připravit s vámi.

Použil jsem chilli papričky jalapeňos v kombinaci s papričkami rawit, které jsou o něco pálivější. Použité papričky by určitě měly být červené barvy. Zelené papričky způsobí, že vaše omáčka nebude příliš vábná na pohled.

Co ještě mohu přidat do své SRIRACHY?

Více druhů chilli – zkuste pustit uzdu své fantazii, použijte třeba 2 nebo více odrůd papriček
Sušený česnek – existují recepty, kde se používá výhradně sušený česnek namísto čerstvého. Má to své důvody, protože obě formy mají svou specifickou chuť i vůni. Zkuste přidat do receptu 1 lžíci sušeného česneku.
Červená paprika – máte příliš pálivé chilli? Zkuste pro zjemnění přidat čerstvou červenou papriku.

S čím domácí chilli omáčku Sriracha jíst?

Avokádový toust s vejcem, hummus, pečené plátky slaniny potřené srirachou s třtinovým cukrem, cibulové kroužky ve slanině, srirachup (kečup + sriracha), při výrobě domácího máslového popcornu a stovky dalších kombinací! Viděl jsem dokonce recept na mac and cheese (makarony se sýrem) se srirachou a dokonce vám ji ve vybraných podnicích přidají do koktejlu Bloody Mary.

Skladování domácí Srirachy

Srirachu nepotřebujete nutně skladovat v lednici. Důvodem jsou antibakteriální účinky, které jsou ve finálním produktu obsaženy. Já mám však vyzkoušené, že jako většina potravin i tato domácí chilli omáčka Sriracha vydrží nejdéle v lednici. Ta kupovaná Sriracha obsahuje další stabilizátory a příměsi, které udrží omáčku čerstvou i když v lednici nebude.

Pokud vás zajímají informace o originální vietnamsko-americké omáčce Sriracha, tak si přečtěte článek 8 věcí, které byste o Srirache měli vědět.

Suroviny

Domácí chilli omáčka SRIRACHA

Postup

Papričky, které budete používat musíte zbavit zelených stonků a pořádně je opláchnout. Nemusíte je zbavovat semen, ty posléze přecedíte přes sítko.

Krok 1

Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte chilli na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na místě při pokojové teplotě.

Krok 2

Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.

Krok 3

Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.

Krok 4

Nyní směs dejte do hrnce a na mírném plameni nechte směs prohřívat (5-10 minut) dokud krásně nezhoustne.

Závěrem

Domácí srirachu máte hotovou a nyní ji dejte ideálně do nádoby bez přístupu vzduchu a v lednici skladujte až do 6 měsíců.

Mohlo by se vám líbit

Hodnocení receptu

Průměrné hodnocení:
  • 5 / 5
Celkem ohodnotilo:( 1 )
  • Tomáš1987

    Hodně dobrý!!

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X