VELIKONOČNÍ RECEPTY: 9 tradičních receptů, které patří k Velikonocům

Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový)

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoce jsou také spojené s vítáním jara a souvisejí s ním i tradice mezi které patří příprava velikonočních receptů. Symbolem těchto svátků je beránek, vejce, mléko i med a právě tyto suroviny jsou obsažené ve výběru receptů, které jsme pro vás sepsali.

Velikonoční recepty a recepty, které se vám budou hodit bezprostředně po Velikonocích, jelikož vám určitě zbyde spoustu vajíček. 🙂

Nejlepší velikonoční recepty:

  1. Medové jidáše
  2. Jarní zelená polévka
  3. Velikonoční mazanec
  4. Vaječná tlačenka
  5. Vajíčková pomazánka
  6. Velikonoční beránek
  7. Bramborový salát
  8. Velikonoční nádivka
  9. Klasický vajíčkový salát

1. Nejlepší medové jidáše

KDY: Zelený čtvrtek

Nejlepší velikonoční jidáše

Nejlepší velikonoční jidáše je sladké pečivo z kynutého těsta ve tvaru provazu, který symbolizuje provaz na kterém se oběsil proradný Ježíšův apoštol Jidáš. Doporučuji je připravit na Zelený čtvrtek (ideálně už ve středu), kdy je to tradicí, ale perfektně se hodí i na velikonoční stůl. Jidáše se po upečení potírají medem, doporučuji to udělat, co nejdříve, protože povrch jidášů bude o trochu méně lepkavý.


2. Velikonoční zelená polévka

KDY: Zelený čtvrtek

Zelená jarní polévka (nejen na Zelený čtvrtek)

Zelená jarní polévka je zeleninová vegetariánská polévka, která není složitá na přípravu, ale chuťově vás rozhodně neurazí. Svou typicky zelenou barvu získá právě z jarních zelených ingrediencí: polníček, špenát, petrželka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka nebo pampeliška, které dejte do polévky dle svého vlastního výběru. Polévka je velmi zdravá.


3. Velikonoční mazanec

KDY: Bílá sobota

velikonoční mazanec (vláčný recept)

Velikonoční mazanec (vláčný recept) nebo také bochánek je tradiční pokrm, který by na Velikonoce na stole neměl chybět. Peče se podle receptů z různých druhů kynutého nebo tvarohového těsta. Dochucuje se rozinkami a na zdobení připravujeme sekané  mandle.


4. Vaječná tlačenka

KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích

Nejlepší vaječná tlačenka (jednoduchá)

Nejlepší vaječná tlačenka je jednoduchý recept, který využijete nejen v období Velikonoc. Tato skvělá vajíčková tlačenka se hodí k čerstvému pečivu. Vyzkoušejte ji například s našimi domácími houskami bez kynutí.


5. Vajíčková pomazánka

KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích

Luxusní vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je snadná a naprosto ideální řešení, jak se zbavit přebytečných vajíček. Připravili jsme pro vás rovnou 3 varianty na vajíčkovou pomazánku:


6. Velikonoční beránek

KDY: Bílá sobota

Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový)

Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový), pochází z jedné pražské cukrárny a dokonale splňuje naše požadavky. Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní velkou formu a jde dobře vyklopit. Tento šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. U nás doma je nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový) tradiční, jelikož ho pečeme každý rok.


7. Bramborový salát

KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích

Vánoční bramborový salát (luxusní)

Bramborový salát není typickým velikonočním receptem, dá se považovat za sváteční jídlo. Navíc se do bramborového salátu perfektně hodí vajíčka, takže máte tip na super nedělní oběd a k salátu připravte třeba řízky.


8. Velikonoční nádivka

KDY: Bílá sobota

Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami

Velikonoční nádivka se podle tradic podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. Ve správné velikonoční nádivce nesmí chybět kopřivy a jarní bylinky, které jsou s velikonočním obdobím rovněž spjaté.


9. Klasický vajíčkový salát

KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích

klasický vajíčkový salát s majonézou

Vajíčkový salát je na tom podobně jako bramborový salát. Není podle tradic zařazen do velikonočního období, ale jelikož je s jarním obdobím spjatá hojnost vajec, tak toto je další tip na jejich využití.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde se i lidé mohou zapojit a přidávat své recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..