Grilovací marinády patří ke grilování a Češi jsou národ, který grilování miluje. My jsme pro vás připravili seznam těch nejlepších domácích marinád na grilování! Některé se hodí spíše k masu a některé zas skvěle fungují se zeleninou nebo sýry. Veškeré recepty na grilovací marinády jsou jednoduché. Marinádu na maso si připravte sami, kupované naložené maso může obsahovat větší množství soli, aromat a mnohdy nepoznáte zda je maso stále čerstvé.
Nezapomínejte na grilovací marinády!
Grilovací marinády nevynechávejte. Maso vždy marinujte několik hodin před grilováním (ideálně přes noc) v lednici. Před samotným grilováním jej nezapomeňte vyndat o chvíli dřív, abychom předešli teplotnímu šoku masa. Samotnou marinádu po umístění masa na gril nevylévejte, ale použijte na potírání masa během přípravy.
Jak dlouho marinovat maso?
Jednoznačná odpověď neexistuje jelikož pro každý druh masa je potřeba jiný čas pro marinování. Pokud bychom hledali unifikovanou odpověď, tak žádnému masu neuškodí marinování přes noc. Rybám obvykle stačí 30-40 minut marinování, vepřové maso marinujte alespoň 12 hodin. Hovězí maso potřebuje o trochu více času, marinujte jej alespoň 24 hodin, u zvěřiny můžete dokonce 48 hodin. Drůbež marinujte minimálně 2 hodiny, ale spíš bych se přikláněl k 8 hodinám. Zeleninu nemusíte marinovat, spíš jen okořeňte a nebo marinádou potírejte přímo na grilu. Marinované maso skladujte vždy v lednici!
NEJLEPŠÍ GRILOVACÍ MARINÁDY
1. Medovo-hořčičná marináda
Tato marináda se hodí především k masu. Skvěle funguje s kuřecím a vepřovým masem, u hovězího ji nemám odzkoušenou. Na marinádu potřebujete půl hrnku medu, čtvrt hrnku dijonské hořčice, lžičku hořčičných semínek, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžičky soli, šťávu z 1 citronu a 2 lžíce olivového oleje. Veškeré ingredience promíchejte a pak do něj naložte maso.
2. Řecká marináda moschári
Vsadíme se, že stejně jako my jste doteď o této marinádě neslyšeli. Tato marináda je naprosto skvělá k masu a je inspirována řeckou kuchyní.
Pro přípravu této úžasné marinády moschári budete potřebovat 1 kelímek řeckého jogurtu, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté červené papriky, 1 lžíci oregana, trocha nasekané petrželky, půl lžičky soli, půl lžičky pepře, 1 lžičku citronové šťávy a špetku cayenského pepře nebo jiného sypkého chilli koření.
Všechny ingredience smícháme s řeckým jogurtem a přidáme prolisovaný česnek. Tato marináda se hodí nejvíce ke kuřecímu masu, pokud rádi připravujete na grilu křidýlka, tak se vám díky této marinádě nespálí kůže. V marinádě s tímto množstvím můžete naložit cca 500-700 g masa.
3. Brazilská marináda (pivní marináda)
Brazilská marináda je skvělá, nejvíce mi chutná k vepřovému masu a naprosto skvěle se hodí na vepřové kotlety a krkovici.
Marinádu připravíte ze 150 ml piva do kterého přidáte 3 lžíce kečupu, 3 prolisované stroužky česneku, malou nasekanou cibuli, špetku chilli, 2 lžíce třtinového cukru, půl lžičky černého pepře, lžíci soli a 1 lžíci balsamikového octa (lze nahradit lžící citronové šťávy). Rozhodně doporučuji také použít čerstvé bylinky např. rozmarýn nebo tymián. Obzvláště v této marinádě bylinky hrají důležitou roli. Všechny ingredience smíchejte a maso můžete marinovat.
4. Sweet chilli marináda (sladko-pálivá)
Spojení sladkého a pikantního není žádná novinka. Tato marináda se hodí ke kuřecímu i ostatním druhům masa.
Na marinádu budete potřebovat 2 rajčatové protlaky, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžička chilli, 2 lžíce medu, 5 lžic sójové omáčky, lžíci worcestru, větvičku čerstvého nebo lžičku sušeného tymiánu, majoránky a špetku skořice.
Všechny ingredience si promíchejte společně s olejem podle potřeby.
5. Barbecue (BBQ) marináda
Barbecue marináda je nejen ve světě dobře známá marináda, kterou se marinuje maso. Tato marináda se dá použít k naložení masa i dochucení pokrmu.
K přípravě barbecue marinády budete potřebovat 250 g rajčatového pyré, 1 středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1-2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa (nebo citronové šťávy), 1 lžíci hnědého cukru nebo javorového sirupu, půl lžičky skořice, 1 lžičku hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř a chilli pokud ji chcete pikantní. Pokud chcete smokey BBQ marinádu, přidejte 1-2 lžíce uzené papriky.
Nejprve si oloupejte a nasekejte cibuli a prolisujte česnek. Na pánvi si na olivovém oleji orestujte česnek s cibulí a jakmile cibule chytne barvu, tak přidejte rajčatové pyré, jablečný ocet (lze nahradit lžící citronové šťávy), cukr nebo sirup (lze nahradit medem nebo melasou), skořici, sůl a pepř. Nakonec vlijte sójovou omáčku tak, aby krásně BBQ marináda ztmavla do tmavě červenohnědé barvy. Takto směs prohřívejte 15-20 minut na mírném plameni dokud nemá tužší konzistenci a poté nechte vychladnout. Marinádu můžete přecedit přes sítko, aby byla krásně jemná. Po vychladnutí ji můžete použít jako marinádu na vepřové žebra, kuřecí křídla nebo jakýkoli masový steak.
6. Marináda na grilovanou zeleninu
Jelikož ke grilování patří i zelenina, tak jsme pro vás připravili marinádu, která se hodí na: rajčata, papriku, cuketu, lilek, brambory, cibule, mrkev, celer nebo houby.
K přípravě marinády na zeleninu potřebujete 3 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, čerstvou bazalku a petrželovou nať, cibuli a lžíci citronové šťávy. Česnek si prolisujte a cibuli nasekejte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Zeleninu nakládejte alespoň 1 hodinu před grilováním. Sůl přidávejte až nakonec, protože zelenina po ní pouští vodu.
7. Marináda na sýry
Spoustu lidí miluje grilované sýry a není divu, je to totiž pochoutka. Grilovat můžeme hermelín, halloumi, feta nebo třeba polooštiepok. Pokud volíte hermelín, doporučuji vyzkoušet recept na grilovaný hermelín.
K přípravě univerzální marinády na sýry budete potřebovat 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, lžičku mleté sladké papriky, čerstvou bazalku, tymián/rozmarýn, barevný pepř nebo zelený nakládaný pepř a bobkový list. Česnek si prolisujte, čerstvé bylinky si nasekejte a všechno smíchejte dohromady. Pod sýr dejte 1 bobkový list a marinujte přes noc v lednici. Podle chuti můžete přidat chilli.
8. Grilovací marinády na ovoce
Málokdo ví, že kromě zeleniny se dá grilovat i ovoce. Rozhodně to někdy vyzkoušejte a uvidíte, že vám zachutná.
Jablka
My máme nejraději na grilu naše české jablka ze zahrádky. S jablky připravuji kuřecí špíz. Tlustější plátky jablka marinujte v marinádě s 2 lžícemi medu, 3 prolisovanými stroužky česneku, lžičkou citronové šťávy a trochou soli zhruba 2 hodiny. Kuřecí maso naložte marinády z oleje, pepře, lžíce kečupu, sójové omáčky a soli.
Namarinované kousky kuřecího masa a kousků jablek střídavě napichujte na špíz.
Banány
Toto exotické ovoce marinujte zhruba 2 hodiny v marinádě ze 2 lžic medu a velkém panáku whisky.
Ananas
Na marinovaný ananas použijte 2 lžíce medu, 2 prolisované česneky a sůl. Marinované kousky ananasu se skvěle hodí také na kuřecí špíz jako jablka. Střídavě jej napichujte s marinovaným kuřecím v kari marinádě (níže).
9. Bylinková marináda (na ryby)
Jelikož ryby jsou také skvělé, když jsou připravované na grilu, tak je potřeba dodat jim tu správnou chuť. K přípravě bylinkové marinády budete potřebovat čerstvou bazalku, tymián a petrželovou nať, 150 ml kvalitního bílého vína, sůl, čerstvě namletý černý pepř, zelený pepř a citron. Rozmačkejte 5 kuliček zeleného pepře, nasekejte čerstvé bylinky (alternativou jsou sušené), přidejte 2 lžíce vymačkané šťávy z citronu nebo limety a vše v misce zalijte bílým vínem. Rybu nechte naloženou alespoň několik hodin ideálně přes noc. Tato marináda se dokonce hodí i ke kaprovi.
10. Curry / kari marináda s jogurtem
Kari marináda je vynikající exotická a pikantní. Naprosto skvěle funguje s kuřecím masem, špízům s ananasem i ostatním druhům masa.
Pro přípravu kari marinády budete potřebovat 250 g bílého jogurtu, 3 lžičky indického kari koření, 3 lžičky mleté červené papriky, 1 lžičku citronové nebo limetové šťávy, 1 lžíci oleje, sůl a malý kousek nastrouhaného zázvoru. Pokud máte rádi koriandr, tak jej čerstvý nasekejte a přidejte ke zbytku ingrediencí. Pokud není kari dostatečně pálivé, můžete přidat chilli.
11. Nejlepší jogurtová marináda
Tato jemná marináda se opravdu hodí k jakémukoli druhu masa.
K přípravě jogurtové marinády potřebujete 250-300 g bílého jogurtu, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci jemného kečupu, lžičku mleté červené papriky, hrst čerstvé bazalky, 3 lžíce sójové omáčky a špetku soli.
12. Chimichurri marináda
Tato marináda s exotickým názvem pochází z Argentiny, kolébky těch nejlepších hovězích steaků. Chimichurri marináda je právě určena k těmto steakům.
K přípravě chimichurri marinády budete potřebovat 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa (nebo citronové šťávy), hrst čerstvého oregana a koriandru, 2 hrsti hladkolisté petrželky, 3 stroužky česneku, 2 chilli papričky, lžičku kmínu, sůl a pepř. Bylinky nasekejte najemno, česnek prolisujte a chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na jemno. Všechny ingredience poté smíchejte v misce.
Do této marinády se dají steaky nakládat a zároveň se marináda může použít jako omáčka k masu.
13. Exotická Huli Huli marináda
Huli Huli je havajská marináda na kuře, kterou opravdu doporučuji. Je to u nás netradiční exotická marináda, která však stojí za to. Pro tuto marinádu jsme sepsali samostatný recept zde.
K přípravě Huli Huli marinády potřebujete 200 ml ananasového džusu, 100-150 ml sójové omáčky, 100 g kečupu, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rýžového (popř. jablečného) octa, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci omáčky Sriracha (náš recept na domácí Srirachu zde).
Kuřecí maso podávejte s kolečky ogrilovaného ananasu potřeném také Huli Huli marinádou. Pokud máte jarní cibulku, nasekejte zelenou nať na maso při podávání.
Všechny grilovací marinády jsme vyzkoušeli a doporučujeme je na základě naší spokojenosti.
1 Komentář