Přidat recept Přidat recept

VODNÍ MELOUN: Vše, co o něm potřebujete vědět!

Je docela těžké najít něco špatného, ​​co bychom mohli říci o vodním melounu. Jak můžete nemít rádi něco, co chutná jako dezert, ale hydratuje vaše tělo jako sportovní nápoj, a to vše bez toho, abyste si v břiše rozložili kalorickou bombu? Vodní meloun je tak všestranný a chutný až si nejeden z nás pokládá otázku jestli něco tak dobrého může být i dobré pro naše zdraví? Koneckonců, některé druhy ovoce nejsou pro svůj vysoký obsah cukru tolik doporučované jako jiné. Je meloun jedním z nich? Pojďme se podívat na to, co potřebujete vědět, než si dáte další meloun.

Vodní meloun hydratuje a uklidňuje naše svaly

VODNÍ MELOUN: Vše, co o něm potřebujete vědět!

Vodní melouny milujeme právě pro jejich vysoký obsah vody – přesněji neuvěřitelných 92%! Je to skvělá alternativa k čisté vodě a na rozdíl od citrusů nemá kyselou chuť. Obsahují také vitaminy B pro zvýšení energie a elektrolyty (včetně dusíku). Je to naprosto ideální způsob jak během horkých letních dní doplnit vodu a zároveň se ubránit úpalu.

Mimo tyto výhody také vodní melou obsahuje vzácný druh aminokyseliny známé jako citrulin, který působí zázraky na bolavé svaly. Studie prokázaly, že sportovci, kteří před intenzivním tréninkem pijí melounový džus, mají následující den méně bolavé svaly. Pití jeho šťávy také může zvýšit sportovní výkon. Když vaše tělo zpracovává citrulin, změní na další aminokyselinu zvanou arginin. Zatímco arginin má mnoho funkcí, primárně zbavuje tělo přebytečného amoniaku. Jelikož cvičení uvolňuje amoniak do krevního oběhu, může mít vyšší hladina argininu pozitivní vliv při svalové unavě a vyčerpání.

Můžeme sníst velké množství melounu

Můžeme sníst velké množství melounu

Obecně je meloun pro naše tělo docela dobrý. Má nízký obsah kalorií a tuků, je přeplněný vitamíny a minerály a díky vysokému obsahu vody je neuvěřitelně osvěžující, zejména v horkých dnech. Byli jsme tedy překvapeni, když jsme zjistili, že je možné to s melounem přehánět :-)Toto ovoce je jedním z nejlepších zdrojů fytonutrientů známých jako lykopen, antioxidant odpovědný za to, že dají dužině charakteristickou červenou barvu. Konzumace antioxidantů může zabránit určitým typům rakoviny a podporuje zdraví srdce. Více než 30 mg denně může způsobit nevolnost, průjem, nadýmání a poruchy trávení. Naštěstí můžete sníst až 600 gramů melounu na jeden zátah, než dosáhnete tohoto bodu.

Nezralý meloun nemá tolik živin

Nezralý meloun nemá tolik živin

Zralé melouny nejenže chutnají lépe, ale ve skutečnosti obsahují i více živin! The Journal of Food Composition and Analysis testoval vodní melouny čtyř různých zralých stádií: bílé, bílo-růžové, růžové a červeně zralé. Zjistili, že nezralé ovoce nemělo téměř žádný beta karoten a celkově méně živin, zatímco zralé plody měly vyšší hladinu antioxidantů a vitaminu C.

Jak tedy poznat zralý vodní meloun?

Jak tedy poznat zralý vodní meloun? U těchto plodů s tvrdou skořápkou je těžké to říct, ale existuje několik triků, jak si vybrat ten pravý. Když ho zvednete, měl by se zdát těžší, než byste čekali. Měli byste také lehce zaklepat na slupku, abyste se ujistili, že je uvnitř dutý. Tupý náraz znamená, že je buď příliš přezrálý, nebo nedostatečně zralý. Nakonec, když to otočíte ve svých rukou, najdete místo, kde meloun ležel na zemi. Pokud je to světle žlutá barva, tak je pravděpodobně tento meloun zralý. Jakákoli jiná barva vám dává znamená sáhnout po jiném.

Při konzumaci melounu se zvyšuje chuť na sex

Při konzumaci melounu se zvyšuje chuť na sex

Zdá se, že toto ovoce působí podobně jako Viagra. Jíst meloun dodává do vaší krve citrulin a uvolňuje krevní cévy podobně jako léky na erektilní dysfunkci. Studie také ukázaly, že konzumace citrulinu může také zvýšit vaše libido. Není přesně určeno, kolik by musel člověk zkonzumovat tohoto lahodného ovoce, aby se tento efekt dostavil, ale podle LiveScience je to pravděpodobně hodně. Konzumace velkého množství melounu může zvyšovat hladinu cukru v krvi a tak by muži s cukrovkou měli tuto léčbu prodiskutovat se svým lékařem 🙂

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Pravděpodobně bychom všichni souhlasili, že meloun je ovoce … kromě těch, kteří ho považují za zeleninu. Věřte tomu nebo ne, existuje živá debata o tom, jak klasifikovat meloun. Jak se věci tak zkomplikovaly? Botanicky vzato, meloun je ovoce a stejně tak i rajčata, které jsou z usnesení Evropského parlamentu označeny také jako ovoce. Semena se totiž vyvíjejí ve vaječníku kvetoucí rostliny místo kořenů nebo listů.

Když se podíváme na meloun z vědeckého hlediska, patří do rodiny Cucurbits, rostlin, které produkují tykvovou zeleninu, jako jsou okurky a dýně. Stejně jako ostatní zelenina jsou melouny každý rok vysazeny ze semen, sklizeny jedním tahem a zbývající vegetace je odstraněna z pole, takže postup lze opakovat příští rok. V americkém státě Oklahoma byl prohlášen oficiálně jako zelenina v roce 2007. Podělte se do komentářů, co si myslíte, že to je.

Nebuďte překvapeni, když uvidíte jinou než červenou barvu

Nebuďte překvapeni, když uvidíte jinou než červenou barvu

Existují stovky melounových odrůd a ne všechny jsou uvnitř červené. Několik typů totiž postrádá lykopen, antioxidant, který dává melounu červenou barvu. Místo toho jsou bohaté na beta-karoten, který jim dodává jasně žlutý odstín nebo mírně oranžový odstín. Bohužel je to téměř nemožné odhalit zvenčí – téměř všechny vodní melouny mají pruhované zelené kůže.

Když nakupujete v obchodě, je nepravděpodobné, že byste si omylem koupili žlutý vodní meloun. Většina trhů nabízí pouze jeden nebo dva druhy melounu, které jsou záměrně červené. Pokud na farmářském trhu najdete odrůdy jako Desert King, Tender-Gold, Yellow Baby nebo Yellow Doll, zkuste je – žluté a oranžové vodní melouny jsou sladší a více medové než červené odrůdy. Navíc vypadají docela dobře a jsou skvělým způsobem, jak udělat dojem na společnost u večeře.

Víte, jak správně skladovat čerstvé ovoce a zeleninu?

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde mají lidé svobodu ve sdílení receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X