Pravé slovenské pagáče (škvarkové pagáčky)

Pravé slovenské pagáče (škvarkové pagáčky)
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    20 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    4 044

Pravé slovenské pagáče (škvarkové pagáčky)

Pravé slovenské pagáče je výborný druh pečiva, který pochází z Maďarska (maďarské pogácsa) a později se také dostalo na moravské Slovácko. Já tyto pagáče zbožňuji a poprvé jsem je ochutnala kousek za hranicemi na Slovensku (odtud název receptu). Základní surovinou pagáčků jsou škvarky. Příprava je o trochu pracnější, ale výsledek stojí za to!

Suroviny na pravé slovenské pagáče

  • 2 lžičky cukru
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 250 g vepřových škvarků
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • 1 vejce na potření

TIP: Pagáče jsou pečivo a vy sami si můžete zvolit jestli je posypete kmínem, sezamem, mákem, hrubou pekařskou solí nebo třeba semínky.

Postup přípravy slovenských pagáčků

  1. Nejprve nechte vzejít kvásek: v misce rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru a 2 lžíce hladké mouky. Směs promíchejte vidličkou a zhruba 15 minut vyčkejte než vzejde kvásek.
  2. Zbylou mouku smíchejte v míse se solí a pepřem. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vlijte zbylé mléko a 2 žloutky.
  3. Větší část škvarků si nakrájejte najemno a tu druhou nahrubo. Škvarky, sádlo a kvásek přidejte do těsta a těsto zapracujte.
  4. Propracované těsto nechte v míse a tu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí ještě jednou propracujte.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na ploše posypané moukou na zhruba centimetrový plát. V plátu pomocí skleničky vykrojte kolečka, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Předehřejte si troubu na 180 ⁰C a mezitím pagáčky nechte pár minut kynout na plechu.
  7. Povrch pagáčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem/semínky pokud chcete a dejte na 20 minut péct do trouby dozlatova.

Příprava maďarských pagáčků

Sami uvidíte, že jedna várka je příliš málo a naučíte se dělat rovnou dvě :-)) Podávejte jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..