Poctivá zelňačka s klobásou

Poctivá zelňačka s klobásou
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    45 minut
  • Porce
    5
  • Zhlédnutí
    1 732

Poctivá zelňačka s klobásou

Poctivá zelňačka s klobásou je hustá a vydatná polévka, která především v chladných dnech zahřeje a zároveň zasytí. Přípravu této polévky zvládne opravdu každý. Můžete si vybrat z několika variant. Kromě zelňačky s klobásou si můžete připravit také zelňačku s uzeným masem, na vegetariánský způsob s houbami nebo s cuketou. Zelí je zdravá potravina, která má blahodárné účinky na náš organizmus. Neváhejte a určitě vyzkoušejte.

Suroviny na poctivou zelňačku:

  • Bílé zelí – 500g, já používám sterilované i s nálevem
  • Klobása – 2ks, já použila maďarskou, aby polévka byla lehce pikantní
  • Brambory – 3ks
  • Cibule – 1ks
  • Voda – 2l
  • Máslo – 5g
  • Sůl, pepř, kmín, mletá sladká červená paprika, bobkový list – dle chuti
  • Zakysaná smetana – na zjemnění polévky – nemusí být

Postup přípravy na poctivou zelňačku:

  1. Brambory a cibuli oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky a cibuli najemno. Zelí překrájíme a klobásu nakrájíme na kostičky či malá kolečka.
  2. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a zelí také odděleně s bobkovým listem a 2l vody. Zelí vaříme cca 30 minut.
  3. Mezitím si na másle osmahneme nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou klobásu.
  4. Opečenou klobásu s cibulkou přendáme do hrnce s uvařeným zelím, přidáme uvařené brambory, dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a necháme ještě chvilku povařit.
  5. Kdo chce, může polévku zahustit hladkou moukou, ale já nezahušťovala, nebyla potřeba a polévka byla i tak dost hustá.
  6. Na konec můžete na zjemnění polévky použít zakysanou smetanu dle chuti.

Chutnala vám poctivá zelňačka s klobásou? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..