Přidat recept Přidat recept

Poctivá zelňačka s klobásou

Poctivá zelňačka s klobásou
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    45 minut
  • Porce
    5
  • Zhlédnutí
    266

Poctivá zelňačka s klobásou

Poctivá zelňačka s klobásou je hustá a vydatná polévka, která především v chladných dnech zahřeje a zároveň zasytí. Přípravu této polévky zvládne opravdu každý. Můžete si vybrat z několika variant. Kromě zelňačky s klobásou si můžete připravit také zelňačku s uzeným masem, na vegetariánský způsob s houbami nebo s cuketou. Zelí je zdravá potravina, která má blahodárné účinky na náš organizmus. Neváhejte a určitě vyzkoušejte.

Suroviny na poctivou zelňačku:

  • Bílé zelí – 500g, já používám sterilované i s nálevem
  • Klobása – 2ks, já použila maďarskou, aby polévka byla lehce pikantní
  • Brambory – 3ks
  • Cibule – 1ks
  • Voda – 2l
  • Máslo – 5g
  • Sůl, pepř, kmín, mletá sladká červená paprika, bobkový list – dle chuti
  • Zakysaná smetana – na zjemnění polévky – nemusí být

Postup přípravy na poctivou zelňačku:

  1. Brambory a cibuli oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky a cibuli najemno. Zelí překrájíme a klobásu nakrájíme na kostičky či malá kolečka.
  2. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a zelí také odděleně s bobkovým listem a 2l vody. Zelí vaříme cca 30 minut.
  3. Mezitím si na másle osmahneme nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou klobásu.
  4. Opečenou klobásu s cibulkou přendáme do hrnce s uvařeným zelím, přidáme uvařené brambory, dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a necháme ještě chvilku povařit.
  5. Kdo chce, může polévku zahustit hladkou moukou, ale já nezahušťovala, nebyla potřeba a polévka byla i tak dost hustá.
  6. Na konec můžete na zjemnění polévky použít zakysanou smetanu dle chuti.

 

Vyzkoušejte také tradiční poctivou kulajdu, která je specifická jemnou nakyslou chutí.

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X