Domácí kmínový chleba (jednoduchý)

Domácí kmínový chleba (jednoduchý)
  • Čas přípravy
    1 hod
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 hod 45 min

Kvalitní český chléb je nenahraditelný. Vy si nyní můžete připravit křupavý, kváskový chléb, který dobře poslouží ke svačině nebo jako příloha k poctivému guláši.

Domácí kmínový chleba je jednoduchý na přípravu a skvěle vám poslouží nejen při grilovačce, ale i jako příloha k hlavnímu chodu. Křupavému a poctivému chlebu se nic nevyrovná. Jeho příprava zabere více času, ale výsledek je boží.

Suroviny na domácí kmínový chleba

  • 1 lžička cukru
  • 600 ml vody
  • 42 g droždí (kostka)
  • 1 kg hladké mouky
  • 3-4 lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • kmín na posypání
  • sádlo na vymazání plechu
  • vejce na potření

TIP: Chléb můžete posypat slunečnicovými semínky nebo do těsta přidat smaženou cibulku.

Jak na domácí chléb ze sušeného droždí?

Rozdíl mezi sušeným a čestvým droždím je zejména v gramáži. Pokud používáte sušené droždí, vždy použijte 2,5x méně droždí. Pokud tedy v tomto receptu potřebujete 42 g čerstvého droždí, můžete jej nahradit 17 g sušeného droždí.

Domácí kmínový chleba postup přípravy

  1. Nejprve musíte nechat vzejít kvásek. V 600 ml vlažné vody rozpusťte 1 lžičku cukru, přidejte rozdrobenou kostku droždí, promíchejte a nechte při pokojové teplotě nakynout.
  2. Do větší misy dejte 1 kilo hladké mouky, 3 lžičky soli, 2 lžíce kmínu a 2 lžíce oleje. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto.
  3. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte 45 minut na teplém místě kynout.
  4. Plech vymažte sádlem. Po vykynutí těsta vypracujte bochník a umístěte ho na vymaštěný plech. Bochánek přikryjte znovu utěrkou a nechte znovu kynout zhruba 30 minut.
  5. Troubu si předehřejte na 220°C, bochánek několikrát nařízněte zvrchu a potřete rozšlehaným vejcem. Ještě chléb posypte kmínem a dejte péct do trouby na 15 minut.
  6. Po 15 minutách snižte teplotu na 200°C a dopečte chléb dalších 35 minut.

TIP: Místo vajíčka lze chléb před pečením potřít vodou.

Domácí kmínový chleba se skvěle hodí jako příloha k:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..