Pravý vídeňský guláš (hospodský)

Pravý vídeňský guláš (hospodský)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    2 hod 20 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    845

Guláš k české kuchyni neodmyslitelně patří. Existuje mnoho variant gulášů. Tento hospodský vídeňský guláš se připravuje z hovězího masa a s pořádnou porcí cibule.

Pravý vídeňský guláš (hospodský) vařím z hovězí kližky a nikdy jej nezahušťuji. Celé tajemství je v použití stejného množství cibule jako masa. Cibule se po delším tažení rozpadne a guláš se sám zahustí. Kdo má rád pikantní jídla, může do guláše přidat mleté chilli nebo čerstvou chilli papričku podle chuti.

Suroviny na pravý vídeňský guláš

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g bílé cibule
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 70 g rajského protlaku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl & pepř
  • voda na podlévání
  • cibule na ozdobu

Postup přípravy hospodského guláše

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte veškerou cibuli nadrobno.
  2. V hrnci s tlustým dnem si rozpalte sádlo a na něm cibuli orestujte dozlatohněda. Poté přidejte protlak, dvakrát převalte, aby zmizela typická kyselost rajčat a poté přidejte kostky masa. Maso ze všech stran opečte, může se přichytávat, nesmí se připalovat.
  3. Ke konci restování masa jej důkladně osolte, zasypte lžičkou mletého kmínu, nechte rozvonět a poté zasypte 2 lžícemi červené papriky. Pozor paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla. Míchejte zhruba půl minutky a poté zalijte menším množstvím vody.
  4. Nyní guláš duste pod pokličkou, hlídejte a občas promíchejte. Přilévejte vodu podle potřeby. Takto duste alespoň 1,5-2 hodiny dokud nebude maso měkkoučké.
  5. Přidejte do guláše prolisované stroužky česneku, dochuťte solí a pepřem a ještě na mírném plameni vařte 8-10 minut.
  6. Guláš stáhněte z plamene a přidejte rozemnutou majoránku. Suchá majoránka by se neměla vařit na přímém plameni.
  7. Omáčka by měla být dostatečně zahuštěná, pokud ji chcete dodatečně zahustit, použijte chlebové kůrky, které v guláši 10 minut povařte.
  8. Vídeňský hospodský guláš podávejte se smaženými bramboráčky, houskovým knedlíkem nebo čerstvým pečivem. Navrch poklaďte pár koleček syrové cibule.

Chutnal vám pravý vídeňský (hospodský) guláš? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..