Chilli con carne s mletým hovězím

Chilli con carne s mletým hovězím
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    50 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    1 667

Málokteré jídlo s fazolemi znají Češi lépe než právě chilli con carne. Hovězí maso, fazole, paprika a to vše v rajčatové omáčce skvěle ladí dohromady. Pikantní chilli con carne s mletým hovězím masem si vás podmaní.

Chilli con carne s mletým hovězím masem (známé i jen jako chilli) je naprostá klasika. Tento recept je dokonce tak oblíbený, že v americkém státě Texas je hlavním národním pokrmem známým pod názvem Texas chilli. V případě, že dodržíte jednoduchý postup, tak dostanete zdravé, vyvážené a chuťově skvělé jídlo. Jako přílohu jsem zvolil rýži.

Suroviny k přípravě chilli:

  • 240 g celozrnná rýže
  • 100 g červená cibule (může být i bílá)
  • 200 g červená paprika (ideálně mix paprik)
  • čerstvá chilli paprička (volitelné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva červených fazolí (400 g)
  • 1 lžička sladké pálivé papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 400 g mleté hovězí maso
  • 300 ml hovězí vývar (můžete použít i drůbeží)
  • 400 g rajčatového pyré (alternativně rajčat v konzervě)
  • sůl & pepř

Postup přípravy chilli con carne

  1. Cibuli si nakrájejte najemno, očistěte papriku a nakrájejte ji na nudličky. Česnek buďto prolisujte nebo nasekejte najemno.
  2. Do hluboké pánve dejte rozehřát lžíci olivového oleje, přidejte cibuli, česnek, kajenský pepř, sladkou papriku, uzenou papriku a restujte 3 minuty.
  3. Nyní přidejte hovězí maso a za stálého míchání jej restujte. Snažte se maso od sebe oddělovat. Ke směsi přilijte hovězí vývar, rajčata a fazole. Dochuťte solí, pepřem a vařte dalších 20 minut na mírném plameni.
  4. Podávejte s rýží, chlebem nebo opečenou kukuřičnou plackou.

Pamatujte, že správné chilli con carne má být šťavnaté a husté. Najdete jen málo jídel do kterého perfektně sedí pálivá chuť chilli právě tak jako v chilli con carne.

Chutnalo vám chilli con carne? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Ivanka

      Skvělé i bez vývaru! Opravdu doporučuji použít to rajčatové pyré, s rajčaty v plechovce to nebylo ono. Chuť pyré je výraznější, díky za recept.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..