Texaské chilli con carne Pohlreich

Texaské chilli con carne Pohlreich
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    60 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 h 20 min

Pokud máte rádi spojení chutě hovězího masa a pálivosti paprik, tak tento recept je právě pro vás. Texaský (USA) národní pokrm, který je vydatný a snadný na přípravu.

Texaské chilli con carne Pohlreich je naše velmi oblíbené jídlo, které připravuji pravidelně. Jídlo máme rádi pikantní a nejraději ho máme s čerstvým chlebem, kukuřičnou tortillou nebo s rýží. Neexistuje jeden univerzální recept na chilli con carne a samozřejmě jako většina jídel se recept liší s každou domácností. Tuto verzi od Zdeňka Pohlreicha znám z jedné jeho knih. Tak s chutí do toho, z půlky hotovo…

Suroviny na texaské chilli con carne Pohlreich

  • 250 g rýže basmati
  • 15 ml rostlinného oleje
  • 2 cibule
  • 150 g červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • 1 fazole v chilli omáčce (chilli beans)
  • 1/2 konzervy červených fazolí
  • 250 g rýže
  • chilli paprička
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletý kmín
  • 10 g třtinového cukru
  • 1 lžička tymiánu

Postup přípravy texaského chilli con carne

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Rozpalte si olej a na něm cibuli restujte dozlatova. K orestované cibuli přidejte mleté hovězí maso, osolte, přidejte 1/2 lžičky mletého kmínu a restujte maso. Při restování vařečkou maso rozdělujte na menší kusy.
  • K orestovanému masu přidejte rajčatový protlak, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku pálivé papriky, a čerstvou kápii nakrájenou na proužky. Vše zalijte vývarem, přidejte třtinový cukr, tymián, chilli papričku a konzervu krájených rajčat. Duste za občasného míchání zhruba 45 minut.
  • Čerstvá kápie by nyní měla být měkká a základ by měl natáhnout masovou chuť. Přidejte 2 kostičky hořké čokolády, fazole v chilli omáčce a půl konzervy červených fazolí. Nechte spolu 8-10 minut prohřát. Ještě dochuťte solí s pepřem. Pokud chcete chilli sladší, přidejte trochu cukru.
  • Hotové chilli con carne podávejte s rýží, kterou si připravte podle návodu na obalu. Skvěle chutná i s čerstvým a křupavým chlebem.

TIP: Ke konci můžete přidat další 2 prolisované stroužky česneku.

Chutnalo vám texaské chilli od Pohlreicha? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..