Marinovaný vepřový steak na grilu

Marinovaný vepřový steak na grilu
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    30 min

Vepřové maso je v Česku velmi oblíbené a tento vepřový steak je jako dělaný k pivu. Samotná marináda obsahuje pivo a výsledek vás mile překvapí!

Marinovaný vepřový steak na grilu můžete připravit z kýty, která je obecně sušší nebo z vepřové krkovice, která je prorostlejší. Oba druhy masa jsou na gril vhodné jen potřebují jinou tepelnou úpravu. U krkovice vám postačí 6 minut z každé strany a kýtu doporučuji připravovat 10 minut z každé strany a hlídat maso, aby se nevysušilo. Využijte zbylé marinády a maso během grilování potírejte.

Suroviny na marinovaný vepřový steak na grilu

  • 800 g – 1 kg vepřového masa
  • 300 ml piva
  • 6 lžic kvalitního kečupu
  • 6 stroužků česneku
  • 3-4 lž. třtinového cukru
  • 1-2 šalotky
  • 2 lžíce balzamikového octa (lze nahradit citronovou šťávou)
  • 1 lžíce soli
  • půl lžičky černého pepře
  • čerstvý rozmarýn nebo tymián
  • chilli podle chuti

TIP: Čerstvé bylinky rozhodně nevynechejte, propůjčí vynikající chuť výsledným steakům.

Postup přípravy vepřového steaku na grilu

  1. Omyté vepřové maso pokrájejte na plátky o tloušťce alespoň 2 centimetrů. Maso důkladně osolte z obou stran před samotným marinováním.
  2. V míse si smíchejte prolisované stroužky česneku, nasekanou cibuli a bylinky a ostatní suroviny uvedené výše. Vše důkladně promíchejte. Do marinády můžete přidat také pár lžic olivového oleje, není to však nezbytné.
  3. Maso umístěte do misky plátek po plátku a každý plátek z obou stran potřete marinádou. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a maso nechte 12-24 hodin marinovat v lednici. Můžete i déle. Před samotným grilováním maso vyndejte z lednice, abyste předešli teplotnímu šoku a neztratili cennou šťávu z masa.
  4. Během grilování maso potírejte zbytkem marinády. Nejprve grilujte maso zprudka, aby se zatáhlo a poté jej umístěte na kraj grilu, aby se opékalo žárem.
  5. Hotové steaky podávejte k oblíbené příloze, omáčce a dobře vychlazenému pivu.

Chutnal vám marinovaný vepřový steak na grilu? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Grilovaný vepřový steak

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..