Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich

Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    6 hod
  • Porce
    1
  • Zhlédnutí
    492

Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich

Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich je recept, který jsem záměrně pojmenovala po Z. Pohlreichovi, protože v jeho pořadu při pečení vepřového kolena používá černé pivo a stejné ingredience. Recept je velmi jednoduchý a je to oblíbená pochoutka nejen v českých hospodách a restauracích. Někdo koleno na hodinku před pečením povaří ve směsi divokého koření: bobkový list, nové koření a jalovec.

Suroviny na pečené vepřové koleno s pivní marinádou

  • 1 kus vepřového kolene
  • 250 ml černého piva
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice lze nahradit plnotučnou
  • lžíce grilovacího koření
  • sůl & pepř
  • olej

Jak připravit pečené vepřové koleno na pivu

  1. Nejprve je potřeba si připravit marinádu. Na trošce oleje zpěňte cibulku na kostičky dozlatova, přidejte plátky česneku a restujte společně minutku. Poté zalijte pivem a přidejte med, hořčici a grilovací koření. Tuto marinádu prohřívejte zhruba 8-10 minut.
  2. Troubu si předehřejte na 110 stupňů.
  3. Kůži na vepřovém kolenu nakrojte na mřížky a maso důkladně osolte a opepřete.
  4. Nyní umístěte koleno do pekáče s pokličkou, přidejte marinádu a pomalu pečte při teplotě 110 stupňů zhruba 6 hodin.
  5. Jakmile bude maso měkké, tak zvyšte teplotu na 200 stupňů a odkryté jej pečte zhruba 30 minut na barvu. Během tohoto dopékání pravidelně maso přelévejte výpekem.
  6. Hotové vepřové koleno servírujte s kyselými okurkami, hořčicí, cibulí, strouhaným křenem a s chlebem.

TIP: Koleno nemusíte péct tak pomalu a pokud máte na přípravu méně času, můžete zvýšit teplotu na 180 stupňů a délku v troubě zkrátit na 2-3 hodiny.

Vepřové koleno s jiným druhem marinády

Můžete vyzkoušet i jinou marinádu, kterou připravíte smícháním a lehkým provařením těchto surovin:

  • 3 stroužky drceného česneku
  • 200 ml světlého piva
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce koření na gyros
  • 1 lžíce škrobu – Solamyl
  • sůl, pepř

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X