Steak z tuňáka na grilu (i v troubě)

Steak z tuňáka na grilu (i v troubě)
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    2
  • Ready In
    15 min

Steak z tuňáka je specialita, kterou si můžete připravit na grilu, pánvi i v troubě. Cenově je tato ryba sice o něco dražší, ale chutná skvěle a navíc obsahuje mnoho prospěšných látek.

Steak z tuňáka na grilu je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný. Jídlo připravíte velmi rychle, protože tuňák nevyžaduje delší tepelnou úpravu. Maso z tuňáka má velký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Nezapomínejte, že ryby by měly být zařazeny do vyváženého jídelníčku alespoň dvakrát v týdnu.

Jak připravit steak z tuňáka na grilu?

Budete potřebovat vyšší steak, který je potřeba lehce namarinovat a nechat odležet. Marináda není nic složitého, tuňák nepotřebuje zběsilé dochucování pomocí kořenících směsí. Často si vystačíte se solí, pepřem, olivovým olejem a oblíbenou bylinkou.

Suroviny na steak z tuňáka na grilu

  • 2 tuňákové steaky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvá šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
  • sůl & pepř
  • čerstvé bylinky např. tymián

Postup přípravy tuňákového steaku na grilu

Ze všech ingrediencí výše vytvořte marinádu, kterou steaky z tuňáka potřete ze všech stran. Maso nechte odležet, aby získalo chuť marinády. Namarinované maso grilujte zhruba necelé 2 minuty na středním plameni grilu. Tuňák se musí propéct, ale zároveň musí zůstat šťavnatý. Jakmile se maso začne dělit, tak jej vyndejte, nechte pár minut odpočinout a poté servírujte.

Jak připravit steak z tuňáka na pánvi a v troubě?

Doporučuji tuňáka připravovat pouze na pánvi, a to ideálně na té grilovací. Vystačíte si však i s obyčejnou pánví. Tuňáka si namarinujte stejným způsobem jako toho připravovaného na grilu a nechte odležet. Na pánvi si rozpalte olivový olej a na něm poté tuňáka zprudka opékejte 1-2 minutky z každé strany (podle troušťky masa). Je naprosto ideální steak osmahnout tak, aby prostředek zůstal růžový. Pokud vám to vyloženě vadí, tak v tomto případě doporučuji předpéct troubu na 100°C a v něm tuňáka přikrytého alobalem nechat dodělat.

Kterou přílohu zvolit ke steaku z tuňáka?

S čím tuňáka podávat? Co k němu připravit? Volba přílohy záleží na preferencích každého, doporučuji však vyzkoušet tyto přílohy:

  • pečené brambory s cibulí
  • zeleninový salát
  • grilovaná zelenina (cuketa, žampiony, paprika…)
  • pečené brambory s rozmarýnem
  • bramborová kaše s bylinkami
  • zeleninový špíz se cherry rajčátky

Chutnal vám tuňákový steak? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..