Přidat recept Přidat recept

Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)

Španělský ptáček z vepřového (nebo hovězího)
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    70

Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)

Španělský ptáček z hovězího masa je můj oblíbený. Španělské ptáčky mám opravdu ráda a připravuji je své rodince jednou za měsíc určitě. Poctivou českou kuchyni vařím výhradně se sádlem a v receptu používám špek. Pokud chcete jídlo trochu odlehčit, můžete špek a uzeninu z receptu vynechat. Samozřejmě můžete i použít libovolný olej, ale jak se říká na sádle je česká kuchyně nejlepší.

Suroviny k přípravě španělských ptáčků:

  • hovězí maso – můžete nahradit vepřovým, ale s hovězím bude chuť vždy o trochu lepší
  • špek – klidně použijte anglickou slaninu nebo vynechte úplně
  • hovězí vývar – doporučuji si připravit hovězí vývar, ale samozřejmě můžete použít i z kostky
  • klobása – lze použít jinou uzeninu např. gothaj nebo párky

Vyzkoušejte také:

Chutnal vám můj recept? Můžete jej v komentářích ohodnotit.

Suroviny

Postup

Nejprve si připravte závitky tzv. ptáčky, které poté budete restovat a nakonec vytvoříte omáčku.

Krok 1

Plátky hovězího (nebo vepřového) naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se maso nepotrhalo), přidáme sůl, pepř a potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme 5-10 g špeku, 20 g uzeniny, čtvrt cibule na proužky, čtvrt vejce a okurku. Řádně tento závitek zabalte a buďto převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami (popř. párátky).

Krok 2

V hrnci si mezitím rozehřejte sádlo (olej) a orestujte ptáčky ze všech stran do hněda. Nyní je vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte 3 ks nakrájené cibule na kostičky, špek a restujte do hněda. Nakonec cibuli s tukem zasypte lžící hladké mouky a chvilinku ji také zarestujte do hnědé barvy.

Krok 3

Do hrnce vlijte 800 ml horkého vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše promíchejte. Nyní do lázně přidejte zpět ptáčky a duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba hodinku a půl.

Krok 4

Nyní opět vyndejte ptáčky a odstraňte z nich jehly nebo provázek. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte do hladka (cibule ji zahustí) a nakonec můžete servírovat.

Závěrem

K ptáčkům se hodí libovolný druh rýže nebo třeba bramborové knedlíky.

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X