Boloňská omáčka se špagetami (poctivé ragú)

Boloňská omáčka se špagetami
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1h 10 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    1h 30 min

Boloňská omáčka se špagetami

Boloňská omáčka se špagetami jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú. V Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňské ragú s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 2 hodin a někteří se dostanou na 3 hodiny.

Suroviny k přípravě boloňské omáčky:

  • 400 g mleté hovězí maso
  • 2 cibule
  • 100 g mrkev
  • 100 g řapíkatý celer
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 50 ml suché bílé víno
  • 400 g rajčatové pyré
  • 300 ml hovězí vývar
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 ks bobkový list
  • 2 kuličky nové koření
  • 2 lžíce třtinový cukr
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžičky oregano
  • 1 lžička tymián
  • sůl & pepř
  • olej & máslo
  • parmazán (na posypání)

Příprava boloňské omáčky ke špagetám:

Postup je celkem jednoduchý, špagety nebo jiné těstoviny vařte až nakonec. Nejdříve si připravte boloňské ragú:

  1. Do velkého hrnce dejte 2 lžíce oleje, 50 g másla. Jakmile tuk rozpálíte, přidejte nasekanou cibuli a mrkev s řapíkatým celerem nakrájenými na kostičky. Po zesklovatění cibule přidejte česnek a minutku míchejte. Nyní přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Vše podlijte půl deci bílého vína a vařte dokud se víno téměř nevypaří.
  2. Nyní do hrnce nalijte rajčatové pyré a rajčatový protlak. Přidejte 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, oregáno, tymián a hovězí vývar. Vše důkladně promíchejte a vařte zhruba hodinku na velmi mírném plameni. Nakonec omáčku dochuťte solí a cukrem tak, aby omáčka nebyla nakyslá. Někdo přidává 100 ml plnotučného mléka, které zbaví omáčku kyselosti.

Jak boloňskou omáčku servírovat?

boloňské špagety s omáčkou z hovězího

S boloňskou omáčkou se setkáte nejčastěji se špagetami, alespoň co se české kuchyně týká. Lze si je ale připravit s libovolným tvarem těstovin. Na těstoviny s omáčkou se hodí strouhaný sýr (nejlépe tvrdý parmazán nebo pecorino) nebo někdo přidává eidam. Já osobně volím italský sýr pecorino, který se vyrábí z ovčího mléka.

Vyzkoušejte další recepty italské kuchyně:

 

 

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • Miloš

      Neumím sice moc varit, dpdrzel sem recept a teda moc skvělý. Dal jsem vice cukru a omacka byla vynikajici!!

    • majKa

      Nemá chybu, chutnala i dceři, která je dost vybíravá.

    • Atola

      Já nevím, ale podle italů, se do bolognské omáčky má dát bílé víno 2dcl, prý srazí chuť masa a co mě nejvíc upozorňovali, tak se musí vařit na mírném ohni minimálně 3 hodiny, aby se chutě spojili. A česnek se má osmažit na oleji a vytáhnout.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..