Babiččin bramborový salát (výborný a lehký)

Babiččin bramborový salát
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    27

Každý by se zapřísáhl, že zná recept na ten jediný a pravý bramborový salát a přes to vlak nejede. Já vám v receptu níže popíšu bramborový salát z kvalitních a čerstvých surovin, který připravuje naše babička každý rok.

Babiččin bramborový salát není ten klasický ledajaký, kdy uvaříte brambory, smícháte je s ne příliš chutnou Hellmanskou a kupovanou sterilovanou směsí na salát a jako korunku tomu všemu nasadíte nakrájeným gothajem. Ne! V tomto salátu má každá surovina své správné místo a je přidaná z nějakého důvodu. Například takový lák babička přidává již na horký brambor, aby se do nich vstřebal, protože pak by se mohla tekutina v salátu oddělit a lák by vám plaval na dně salátu, a to nechcete, že?

Suroviny na babiččin bramborový salát:

  • brambory – používejte pouze varný typ A, který se vám nerozpadne
  • lák z okurek – pokud jej přidáváte, tak vždy na brambory, aby poté nezpůsobil neplechu v salátu
  • kořenová zelenina – vyprdněte se na kupované polotovary, stačí si povařit svou čerstvou zeleninu, která chutná daleko lépe
  • kyselé okurky – krásně křupou a lehce salát okyselí, já používám tyto sladké domácí nakládané okurky
  • sterilovaná paprika – chuť papriky se do salátu hodí a 1-2 lžíce jej určitě nezkazí
  • jablko – jablko gurmáni přidávají naprosto běžně, díky němu nejsou v salátu jen měkké suroviny, ale i něco, co křupne, na chuť téměř nemá vliv
  • cibule – ta nesmí chybět, můžete ji na minutku oloupanou poválet ve vroucí vodě po kořenovce, aby ztratila svou štiplavost
  • majonéza + zakysaná smetana – naprosto ideální dresing, kombinace majonézy se zakysanou smetanou působí odlehčeně a po snězení porce salátu si nebudete připadat tak těžce
  • pažitka – čerstvou pažitku přidávejte, aby barva salátu vypadala víc svěže (očima se také jí)
  • mražený hrášek – proč mražený hrášek? čerstvý v zimě neseženete a mražený si zachová svěže zelenou barvu i chuť, na rozdíl od toho mdlého sterilovaného
  • vejce – vejce jsou základ a dodají krémovitost salátu
  • nakládané jalapeňos – pro zpestření chuti, vytvoří lehce pikantní chuť

Postup přípravy babiččina bramborového salátu

  1. Brambory dejte do hrnce se studenou vodou a vařte je ve slupce do změknutí. Poté je slijte a nechte 5 minut odpočinout a ještě horké je oloupejte a nakrájejte. Nakrájené je pokapejte trochou láku z okurek. Můžete je dát do větší mísy.
  2. Kořenovou zeleninu a vejce také povařte zvlášť ve vodě, ke konci vaření k zelenině na minutku přidejte mražený hrášek a oloupanou cibuli. Po uvaření nechte vše vychladnout, u vajec je dobré je ihned zalít studenou vodou, aby šla lépe loupat.
  3. Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejné kostky jako brambory, vejce s cibulí nadrobno. Nadrobno také nakrájejte nakládané okurky a jalapeňos. Jablko nakrájejte na o trošku menší kostičky než brambory, dlouhé kusy sterilované kápie také lehce překrojte. Vše přidejte do mísy k bramborám.
  4. Nakonec přidejte majonézu se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl, pepř a vše opatrně promíchejte. Salát ochutnávejte a dochucujte solí, pepřem popř. plnotučnou hořčicí.
  5. Salát uplácejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a poté jej přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici 24 hodin odležet.

Chutnal vám babiččin bramborový salát? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Babiččin bramborový salát

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..