Luxusní nadýchaná vánočka (nejlepší recept)

Luxusní nadýchaná vánočka (nejlepší recept)
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    60 minut

Luxusní nadýchaná vánočka (nejlepší recept)

Luxusní nadýchaná vánočka je druh sladkého pečiva z kynutého těsta. Vánočka je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na domácí vánočku, která je nadýchaná a prostě skvělá.

Suroviny na luxusní nadýchanou vánočku

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostka měkkého netučného tvarohu
  • 12 lžic mléka
  • 8 lžic oleje
  • 2 žloutky
  • 1 a půl prášku do pečiva
  • 1 lžíce omytých rozinek
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • 1/2 lžičky nastrouhané kůry dobře omytého citronu
  • špetka soli
  • 100 g sorbitu
  • 1 bílek na potření
  • 1 lžíce plátků mandlí na posypání

Luxusní nadýchaná vánočka postup přípravy

  1. Tvaroh si rozmíchejte se žloutky, mlékem a olejem. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli, sorbit a citronovou kůru.
  2. Přidejte mandle a rozinky a vypracujte těsto.
  3. Těsto rozdělte na 9 dílů a vyválejte z nich stejně silné prameny. Vánočku budeme dělat ve 3 patrech po 4, 3 a 2 pramenech.
  4. Čtyři prameny položte vedle sebe tak, aby směřovaly od vás. Překřižte dva prostřední prameny; pravý přes levý. Pak uchopte dva prameny, které leží vlevo a překřižte pravý přes levý. Totéž udělejte i se dvěma prameny vpravo. Potom opět překřižte dva prostřední prameny; pravý přes levý a vše opakujte od začátku. Na obou koncích prameny k sobě dobře přitiskneme.
  5. Další patro upleťte ze tří pramenů, kde jen překládejte pramen přes pramen.
  6. Poslední dva prameny omotejte navzájem kolem sebe.
  7. Plech si vyložte papírem na pečení a položte na sebe jednotlivé patra. Spodní patro o 4 pramenech, prostřední o 3 a vrchní se 2.
  8. Vánočku potřete rozšlehaným bílkem a posypte kousky mandlí.
  9. Do středu i obou konců zapíchněte špejli, aby se vánočka nesesula.
  10. Vánočku pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba 40 minut. Do středu těsta ke konci vpíchněte špejli a jakmile se nelepí, tak je vánočka hotová.

Chutnala vám domácí vánočka? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..