-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce8
-
Celkový čas50 min
Nejlepší bramborový salát je samozřejmě ten domácí. Připravit ho můžete hned na několik způsobů. Najdete jich na internetu desítky a možná i stovky. Je však jeden osvědčený, kterým nikdy nic zaručeně nezkazíte. Vybrala jsem pro vás tradiční recept, za který vás pochválí i vaše babičky či maminky. Zkuste náš ověřený recept na nejlepší bramborový salát, který oceníte nejen na Vánoce! Doporučuji udělat si vlastní nakládanou zeleninu (najdete v tipech níže), ale pokud nemáte čas, tak můžete použít i tu kupovanou.
Recept lze připravit i na vegetariánský/veganský způsob, vynechte vejce a nahraďte klasickou majonézu sojolkou nebo jinou veganskou alternativou.
Odlehčená verze salátu obsahuje napůl majonézu a napůl zakysanou smetanu.
Někdo do salátu přidává jemný salám, já však nerad používám nekvalitní suroviny, což jemné salámy bezesporu jsou.
Suroviny/ingredience do bramborového salátu:
- brambory – pozor na varný typ! Na obale brambor si můžete zjistit, o který varný typ brambor se jedná. Vyhledávejte brambory varného typu A. Jsou totiž nejméně moučnaté a hodí se nejvíce právě do salátu, kde nám jde o ‘tuhost’ brambor
- nakládaná zelenina – zelenina je další důležitou a nedílnou součástí bramborového salátu, používejte ideálně nakládanou, která salátu dodá požadovanou kyselost
- hořčice, majonéza, lák z okurek – pokud nechcete mít salát suchý, budete potřebovat ideálně tyto tři ingredience, které vám spojí dohromady zeleninu
- vařené vejce – můžete vynechat, ale dodají správnou chuť
- sůl & pepř – suroviny, které nesmí chybět v 99% pokrmů
Postup přípravy salátu:
Postup na bramborový salát je opravdu jednoduchý. Základem je uvařit a oloupat brambory a pak je nakrájené na kostičky promíchat s požadovanými ingrediencemi. Žádná velká věda.
Tip: Přidejte do bramborového salátu také nakládanou kukuřici
Recept na domácí nakládanou zeleninu:
Potřebná zelenina: mrkev, celer, petržel, cibule, hrášek a paprika (volitelná)
Očistěte a nakrájejte na kostky (kromě hrášku) zeleninu, kterou poté navrstvěte do zavařovacích sklenic.
Ingredience na nálev:
- 250 ml vody
- 6 lžiček octu
- 6 lžiček cukru
- nové koření
- bobkový list
- hořčičné semínko
- sůl & pepř
Všechny ingredience na nálev smíchejte v kastrolu a dejte povařit. Poté horkým nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích a ihned uzavřete víčky. Sterilujte asi 10-20 minut při teplotě 80-85 °C. Pak sklenice zchlaďte a uskladněte v suchu a temnu.
Vyzkoušejte také recept na výbornou gulášovou polévku z mletého masa.
Suroviny
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Postup
Brambory si před vařením oloupejte a čerstvou cibuli si nasekejte na jemno. Pokud jste si udělali domácí nakládanou zeleninu podle mého návodu, tak potřebujete zvlášť nakrájet nakládané okurky, které s ostatní zeleninou nenakládám. Vejce si také nakrájejte na malé kousky a pažitku nasekejte.
Brambory uvařte v osolené vodě a dejte si pozor ať je nerozvaříte. Jakmile vychladnou, tak je nakrájejte na libovolné kostičky a přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a nechejte ideálně alespoň 24 hodin odležet. Dochucujte celou směs poměrem majonézy, láku od okurek a hořčicí.
Závěrem
Nyní můžete salát podávat. Při skladování doporučujeme salát pořádně uhladit, aby v něm nebyli vzduchové bubliny, které napomáhají rychlejšímu zkažení.
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Suroviny
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Follow The Directions
Brambory si před vařením oloupejte a čerstvou cibuli si nasekejte na jemno. Pokud jste si udělali domácí nakládanou zeleninu podle mého návodu, tak potřebujete zvlášť nakrájet nakládané okurky, které s ostatní zeleninou nenakládám. Vejce si také nakrájejte na malé kousky a pažitku nasekejte.
Brambory uvařte v osolené vodě a dejte si pozor ať je nerozvaříte. Jakmile vychladnou, tak je nakrájejte na libovolné kostičky a přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a nechejte ideálně alespoň 24 hodin odležet. Dochucujte celou směs poměrem majonézy, láku od okurek a hořčicí.
Hodnocení receptu