Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)

Nejlepší bramborový salát
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    3 569

Nejlepší bramborový salát je samozřejmě ten domácí. Připravit ho můžete hned na několik způsobů. Najdete jich na internetu desítky a možná i stovky. Je však jeden osvědčený, kterým nikdy nic zaručeně nezkazíte. Vybrala jsem pro vás tradiční recept, za který vás pochválí i vaše babičky či maminky. Zkuste náš ověřený recept na nejlepší bramborový salát, který oceníte nejen na Vánoce! Doporučuji udělat si vlastní nakládanou zeleninu (najdete v tipech níže), ale pokud nemáte čas, tak můžete použít i tu kupovanou.

Recept lze připravit i na vegetariánský/veganský způsob, vynechte vejce a nahraďte klasickou majonézu sojolkou nebo jinou veganskou alternativou.

Odlehčená verze salátu obsahuje napůl majonézu a napůl zakysanou smetanu.

Někdo do salátu přidává jemný salám, já však nerad používám nekvalitní suroviny, což jemné salámy bezesporu jsou.

Suroviny/ingredience do bramborového salátu:

  • brambory – pozor na varný typ! Na obale brambor si můžete zjistit, o který varný typ brambor se jedná. Vyhledávejte brambory varného typu A. Jsou totiž nejméně moučnaté a hodí se nejvíce právě do salátu, kde nám jde o ‚tuhost‘ brambor
  • nakládaná zelenina – zelenina je další důležitou a nedílnou součástí bramborového salátu, používejte ideálně nakládanou, která salátu dodá požadovanou kyselost
  • hořčice, majonéza, lák z okurek – pokud nechcete mít salát suchý, budete potřebovat ideálně tyto tři ingredience, které vám spojí dohromady zeleninu
  • vařené vejce – můžete vynechat, ale dodají správnou chuť
  • sůl & pepř – suroviny, které nesmí chybět v 99% pokrmů

Postup přípravy salátu:

Postup na bramborový salát je opravdu jednoduchý. Základem je uvařit a oloupat brambory a pak je nakrájené na kostičky promíchat s požadovanými ingrediencemi. Žádná velká věda.

Tip: Přidejte do bramborového salátu také nakládanou kukuřici

Recept na domácí nakládanou zeleninu:

Potřebná zelenina: mrkev, celer, petržel, cibule, hrášek a paprika (volitelná)
Očistěte a nakrájejte na kostky (kromě hrášku) zeleninu, kterou poté navrstvěte do zavařovacích sklenic.
Ingredience na nálev: 

  • 250 ml vody
  • 6 lžiček octu
  • 6 lžiček cukru
  • nové koření
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • sůl & pepř

Všechny ingredience na nálev smíchejte v kastrolu a dejte povařit. Poté horkým nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích a ihned uzavřete víčky. Sterilujte asi 10-20 minut při teplotě 80-85 °C. Pak sklenice zchlaďte a uskladněte v suchu a temnu.

Vyzkoušejte také recept na výbornou gulášovou polévku z mletého masa.

Suroviny

Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)

    Postup

    Brambory si před vařením oloupejte a čerstvou cibuli si nasekejte na jemno. Pokud jste si udělali domácí nakládanou zeleninu podle mého návodu, tak potřebujete zvlášť nakrájet nakládané okurky, které s ostatní zeleninou nenakládám. Vejce si také nakrájejte na malé kousky a pažitku nasekejte.

    Krok 1

    Brambory uvařte v osolené vodě a dejte si pozor ať je nerozvaříte. Jakmile vychladnou, tak je nakrájejte na libovolné kostičky a přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a nechejte ideálně alespoň 24 hodin odležet. Dochucujte celou směs poměrem majonézy, láku od okurek a hořčicí.

    Závěrem

    Nyní můžete salát podávat. Při skladování doporučujeme salát pořádně uhladit, aby v něm nebyli vzduchové bubliny, které napomáhají rychlejšímu zkažení.

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Miloš

      fajn recept

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..