Nadýchaná domácí veka na chlebíčky

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    5 149

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je naprosto skvělý a vyzkoušený recept od mé babičky. Dříve jsem používala na chlebíčky výhradně kupovanou veku, ale poté, co jsem poprvé vyzkoušela svojí domácí, tak nechci dělat žádnou jinou. Recept je jednoduchý a veky jsou úžasné.

Suroviny na nadýchanou domácí veku

  • 1 kg hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 10 g cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
  • 0,5 l mléka

Domácí veka ze sušeného droždí

Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky postup přípravy

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
  2. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  3. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
  4. Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky. Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
  5. Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200°C zhruba 30-35 minut.
  6. Upečené veky dozlatova nechte vychladnout a poté můžete připravovat vaše oblíbené chlebíčky.

Chutnaly vám domácí veky? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Tinka

      povedly se, děkuji za recept

    • Veronika Č.

      Jsou tooooop 🙂

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..