Nejvláčnější vánočka

Nejvláčnější vánočka
  • Čas přípravy
    3 hod
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    8
  • Ready In
    4 hod

Vánočka je tradiční sladké vánoční pečivo, které se těší velké oblibě během vánočních svátků. Přidávám recept na tradiční vánočku, kterou si můžete připravit doma a potěšit své blízké během vánočního období.

Nejvláčnější vánočka je trochu pracnější na přípravu, protože nejprve musíte nechat vzejít kvásek, poté připravit těsto, které musíte následně zaplést a nakonec nechat upéct. Nenechte se však zastrašit pracností, o to více budete mít radost z výsledné vánočky.

Suroviny na nejvláčnější vánočku

  • 30 g droždí
  • 80 g cukr krystal
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 50 g rozinek
  • 60 g plátků mandlí
  • 1 vaječný bílek

TIP: Citron by měl být BIO, nesmí být chemicky ošetřen, zbytky chemikálií by mohly zůstat na povrchu.

Postup přípravy nejvláčnější vánočky

  1. V menší misce si smíchejte droždí se lžičkou cukru, mouky a 100 ml vlažného mléka. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru.
  3. Doprostřed mouky udělejte důlek a do něj vlijte kvásek, přidejte rozpuštěné máslo a druhou polovinu vlažného mléka. Nyní vše začněte zapracovávat tak, aby se těsto dokonale propojilo a všechna mouka se do těsta dostala. Pokud se těsto moc drolí, přidejte trošku víc mléka. Zapracovávejte dalších 10 minut, aby bylo těsto měkké a jemné.
  4. Těsto zformujte do koule, kterou vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu a půl kynout. Nakonec do těsta vmíchejte polovinu mandlí a všechny rozinky.
  5. Rozdělte těsto na 8 stejných dílů a z každého vytvarujte 30 centimetrový váleček. Ze 4 válečků upleťte cop, dejte ho na plech vyložený pečícím papírem a potřete ho rozšlehanými bílky. Ze 3 pramenů také vytvarujte cop a položte ho na cop ze 4 pramenů. Rovněž ho potřete bílkovou směsí. Poslední díl rozdělte v polovině a vyválejte, aby byly o trochu větší než vánočka. Spleťte je dohromady, dejte navrch jako 3 patro a oba konce dejte na obou stranách pod vánočku.
  6. Jak se plete vánočka
  7. Poslední patro také potřete bílkem a vánočku dozdobte druhou polovinou mandlí. Nyní vánočku opět nechte další hodinu a půl kynout.
  8. Troubu předehřejte na 200°C, po 4 minutách snižte teplotu na 180°C zhruba 40 minut dozlatova. Kdyby tmavla příliš rychle, přikryjte ji alobalem.
  9. Po vytažení vánočky z trouby ji můžete na závěr posypat moučkovým cukrem.

Chutnala vám nejvláčnější vánočka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejvláčnější vánočka

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..