-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 5 min
Guláš je jedním z nejoblíbenějších jídel nejen u nás, ale i v Maďarsku. Gulášů existuje hned několik druhů podle výběru masa a způsobu přípravy. Tento úžasný guláš z hlívy ústřičné s paprikou a fazolemi si vás zaručeně získá. A navíc je veganský!
Výborný hlívový guláš s fazolemi je snadný na přípravu a navíc velmi zdravý. Připravuji jej s fazolemi, aby recept obsahoval dostatečné množství bílkovin a navíc je s nimi naprosto skvělý. Dejte mu šanci a vyzkoušejte jeden z ověřených receptů z této královny hub.
Účinky hlívy ústřičné na organismus
Hlíva ústřičná obsahuje mnoho prospěšných látek a vitamínů a prokazatelně prospívá lidskému organismu. Kromě vitamínů obsahuje vlákninu, proteiny, beta-glukany, steroly a stopové prvky jako je draslík, jód nebo železo. Díky obsahu těchto látek napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, antioxidační účinky a pozitivní vliv na imunitu.
Suroviny na výborný hlívový guláš
- 50 ml oleje
- 450 g cibule
- 500 g hlívy ústřičné
- 70 g rajský protlak
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 2 ks červené papriky/kápie
- 4 stroužky česneku
- 240 g červených fazolí
- 1 lžíce majoránky
- sůl & pepř
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RAx6U5S5FZc[/embedyt]Postup přípravy hlívového guláše s fazolemi
- Začněte s oloupáním a nakrájením cibule najemno, česnek oloupejte, kápie zbavte prostředku a zelených částí a nakrájejte na proužky, hlívu opláchněte a pokrájejte na menší kousky.
- Ve větším hrnci si rozpalte olej a restujte na něm cibuli dozlatova až dohněda jako u přípravy klasického guláše. I zde platí, že cibule určuje výslednou barvu i chuť guláše. Poté k cibuli přidejte pokrájenou hlívu a restujte, aby zmenšila svůj objem.
- Přidejte rajský protlak a za stálého míchání 2 minutky orestujte, aby ztratil kyselost. Poté přidejte mletý kmín, promíchejte a nechte rozvonět. Poté přidejte hladkou mouku a všechny 3 druhy mleté papriky a za stálého míchání pár vteřin zlehka restujte. Nakonec vše zalijte horkou vodou nebo vývarem a důkladně rozmíchejte.
- Přidejte divoké koření (bobkový list a nové koření) a na středním ohni vařte 20 minut.
- Po 20 minutách přidejte pokrájenou papriku a vařte do změknutí papriky.
- Nakonec přidejte 4 prolisované stroužky česneku, fazole a rozemnutou majoránku. Vše spolu nechte několik minut prohřát a dochuťte solí s pepřem.
- Hlívový guláš podávejte s oblíbenou přílohou. Z vlastní zkušenosti se hodí k těstovinám, rýži, chlebu nebo i s hranolky.
TIP: Pokud nechcete ke guláši žádnou přílohu, můžete přidat po zalití vývarem i pár kusů brambor na kostky. Vznikne vám bramborový guláš s hlívou a fazolemi, který nepotřebuje k podávání žádnou formu přílohy.
Chutnal vám výborný hlívový guláš s fazolemi? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Hlívový guláš s fazolemi
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu