Nejlepší staročeský hovězí guláš

Njelepší staročeský hovězí guláš
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    2 hodiny
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    1 805

Nejlepší staročeský hovězí guláš

Nejlepší staročeský hovězí guláš se šťavnatými kousky masa Vám nabídnou téměř v každé hospodě, je to taková klasika. Nejlepší je s pořádnou dávkou cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Neváhejte a uvařte si ho i doma. Příprava na výborný hovězí guláš začíná výběrem masa. Na guláš se nejlépe hodí hovězí kližka. Jelikož má vysoký obsah kolagenu, tak je po uvaření měkká a šťavnatá. Zabere Vám sice více času, ale odvděčí se skvělou chutí a rozpadajícím se masem. Jako přílohu můžete zvolit houskové knedlíky, bramborové knedlíky, těstoviny nebo třeba s chléb.

Jaké maso je vhodné na hovězí guláš?
  • Při nákupu dejte přednost masu z býka, ne z krávy
  • Kližka – je to masitá a klihovatá partie, klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají ji sílu, můžeme si vybrat buď přední, nebo zadní
  • Karabáček – je méně klihovatý jak kližka a více masitý
  • Hovězí krk – má v sobě tučné části, které lze vyříznout
Suroviny na přípravu hovězího guláše:
  • Hovězí maso – 500g, nejlépe kližka
  • Cibule – 500g
  • Sádlo – 3 lžíce (lze nahradit jiným tukem, například olejem)
  • Rajský protlak – 1 malý
  • Sladká mletá paprika – 2 lžíce
  • Česnek – 4 stroužky
  • Kmín – 1 lžička mletého či drceného
  • Sůl a pepř – dle chuti
  • Majoránka – 1 lžíce
  • Voda na podlévání – dle potřeby

Postup přípravy hovězího guláše:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci ji restujeme na sádle dohněda. Trvá to asi 15 minut.
  2. Na cibuli orestujeme maso nakrájené na větší kostky a opečeme ze všech stran. Přidáme papriku a dobře promícháme. Postupujeme rychle, aby nám cibule nezhořkla. Maso dobře mícháme, guláš se má na dno hrnce přichytávat, ale ne připalovat.
  3. Když je maso opečené, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a opět dobře promícháme. Zalijeme malým množstvím vody asi 2 dl.
  4. Do základu přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.
  5. Guláš stále hlídáme, občas promícháme a přiléváme vodu po malých částech, aby se guláš nepřipaloval.
  6. Po cca 1,5 hodině maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme majoránku a vaříme ještě dalších 10 minut.
  7. Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postará se o to rozvařený cibulový základ.
  8. Takto připravený hovězí guláš podáváme s čerstvou cibulí nakrájenou na kolečka a přílohou, například s houskovými knedlíky.

 

Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..