Gratinovaná brokolice (zapečená se sýrem)

Gratinovaná brokolice (zapečená se sýrem)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    2
  • Ready In
    50 min

Gratinované pokrmy jsou oblíbenou přílohou v moderní gastronomii. Gratinování znamená zapékání při kterém na povrchu často vzniká krusta díky sýru. Vyzkoušejte gratinovanou brokolici, která vás uchvátí.

Gratinovaná brokolice se sýrem je jednoduché jídlo, které se samo o sobě hodí jako rychlá a snadná večeře. Brokolice je perfektní surovina ke které se sýr dokonale hodí. Důležité je chvilku brokolici předvařit a poté si připravit sýrovou smetanovou omáčku ve které budeme brokolici zapékat.

Suroviny na gratinovanou brokolici

  • 1/2 brokolice
  • 20 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 100 g strouhaného sýra (Gouda, Čedar, Niva)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl & pepř
  • 1-2 brambory podle chuti

TIP: Já zapékám společně s brokolicí i pár plátků brambor, které jsou vždy pod brokolicí. Jídlo je pak vyvážené a obsahuje i sacharidy.

Gratinovaná brokolice postup přípravy

  1. Nejprve si připravte brokolici. Odkrojte košťál a nechte si stranou jednotlivé růžičky. Brambory i se slupkou nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 0,5 cm. Brokolici s bramborem dejte do hrnce s vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte 5 minut, poté sceďte.
  2. Připravte si ideálně zapékací misku. Dno misky potřete trochou rozpuštěného másla nebo oleje, poklaďte 2 vrstvy brambor na plátky a osolte. Můžete přidat koření na brambory nebo trochu cibule a česneku.
  3. Na brambory dejte růžičky brokolice.
  4. V menším kastrůlku si rozehřejte zbytek másla, přidejte smetanu a mírně zahřívejte. Jakmile je směs horká, přidejte strouhaný sýr, špetku muškátového oříšku a pepře. Hustou sýrovou směsí zalijte zapékací misku. Sýrová směs by se skrze růžičky měla dostat až na samé dno misky a obtéct i bramborové plátky. Na vrch můžete přidat ještě trochu strouhaného sýra.
  5. Troubu si předehřejte na 210°C a pečte brokolici zhruba 15-20 minut. Na povrchu by se měla vytvořit zlatá poklička ze sýru.
  6. Brokolici podávejte jako samostatný předkrm nebo jako přílohu ke steaku.

TIP: Někdo ke gratinované brokolici přidává i slaninu.

Chutnala vám gratinovaná brokolice? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Gratinovaná brokolice

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • ZdenkaM

      Včera večer jsem ji upekla a chutnala i manželovi i dětem 😀 Připomínám, že děti ani manžel brokolici do té doby nejedli 😀

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..