Nejlepší kuřecí řízek (křehký a šťavnatý)

Nejlepší kuřecí řízek
  • Čas přípravy
    25 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    876

Řízky jsou u nás velice oblíbené a důkazem toho je i fakt, že většina Čechů připravuje řízky k bramborovému salátu ke štědrovečerní večeři. Jak tedy připravit dokonalé řízky?

Nejlepší kuřecí řízek je samozřejmě domácí a připravovaný s láskou. Bohužel jen láska k přípravě pokrmu nestačí. Jaké tajemství tkví v přípravě dokonalého kuřecího řízku? Základem je naložit maso v kyselém prostředí! Určitě jste slyšeli o řízcích nakládaných předem v bílém jogurtu a jejich křehkosti. Ne, není to mýtus. Pokud řízky naložíte 1-2 dny v acidofilním mléce nebo obyčejném bílém jogurtu, řízky budou opravdu krásně šťavnaté a křehké. Pokud sáhnete po acidofilním mléku, tak si navíc usnadníte obalování, protože nepotřebujete klasický trojobal.

Stehenní nebo prsní řízek?

Volba je čistě na vás. Platí však pravidlo, že stehenní kuřecí maso je daleko křehčí než kuřecí prsa. S prsy se však lépe pracuje a řízky vypadají vzhledněji. Obecně platí, že prsa bývají však vysušenější. Pokud však maso naložíte v acidofilním mléce, tak bude výsledek stejně super.

Suroviny na nejlepší kuřecí řízek

  • 800 g kuřecího masa (prsa, stehna)
  • 250 ml acidofilního mléka
  • 2 stroužky česneku
  • lžička soli
  • 1 lžička sušené majoránky
  • olej na smažení
  • strouhanka na obalování

TIP: Acidofilní mléko nahradíte také podmáslím. Alternativy jsou také bílý jogurt a smetana.

Postup přípravy nejlepšího kuřecího řízku

  1. Nejprve si kuřecí maso opláchněte, odblaňte a poté si jej podélně rozřízněte tak, aby byly řízky podobně tlusté. Ideální je, pokud bude řízek ze všech stran stejně vysoký. Maso se tak rovnoměrně usmaží.
  2. Stroužky česneku si oloupejte a prolisujte do mísy k acidofilnímu mléku. Přidejte lžičku majoránky, promíchejte a řízky v marinádě ze všech stran naložte. Nádobu ve které marinujete uvavřete tak, aby do ní nešel vzduch. Pokud nemáte víčko, použijte potravinářskou fólii.
  3. OBALOVACÍ METODA I: o misky si nasypte strouhanku. Řízky vyndejte z marinády a nechte je okapat, aby byly trochu vlhké. Okapané řízky obalujte ze všech stran ve strouhance a dejte si je stranou na talíř. Nepokládejte je na sebe.
  4. OBALOVACÍ METODA II: Strouhanku dejte do plastového pytlíku o rozměrech cca 20x30cm a okapaný řízek vždy položte do pytlíku, lehce protřepejte a poté obalený řízek vyndejte z pytlíku na talíř. Takto obalte všechny řízky. Opět nepokládejte řízky na sebe.
  5. V hlubší pánvi si rozpalte olej. Olej by měl být nejméně do výše 2 cm pánve. Na středním plameni řízky osmažte z každé strany 5-6 minut. První řízek raději rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed syrový a že vám tato doba smažení vyhovuje.
  6. Smažený řízek podávejte s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo k libovolné bramborové příloze.

TIP: Ke strouhance můžete přidat sezamová semínka nebo chilli vločky.

Chutnal vám nejlepší kuřecí řízek? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..