Přidat recept Přidat recept

Tradiční poctivá kulajda (smetanová)

Tradiční poctivá kulajda
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    164

Tradiční poctivá kulajda

Tradiční poctivá kulajda je klenotem české gastronomie. Kulajda je typická polévka světlé barvy, která se připravuje z brambor, hub, vejcí, smetany, kopru a dalšího koření. Její chuť je krémová a výrazná díky použitým surovinám. Neexistuje univerzální a správný recept na její přípravu a lze ji připravovat v jistých odchylkách, které vám zkusím přiblížit níže.

Základní suroviny k přípravě poctivé kulajdy:

Suroviny do kulajdy

  • brambory – nezáleží příliš na typu brambor, já obvykle vařím kulajdu z pozdních brambor
  • kopr – lze použít čerstvý, sušený i nakládaný, nakládaný doporučuji přes sítko propláchnout studenou vodou, ideálně použijte čerstvý, který jsem u sebe momentálně neměl
  • smetana – někdo přidává zakysanou, někdo tučnou (ke šlehání), vždy však myslete na to, že pokud smetana projde varem na prudkém plameni, tak se vám může polévka zdrcnout, což je asi největší riziko při přípravě kulajdy, proto vždy vmíchejte smetanu na konci receptu, klidně použijte i 200 ml, vše záleží na vaší chuti
  • houby – doporučuji použít směs čerstvých hub (lišky, hřiby a další lesní houby), lze však použít nakládané houby (včetně žampionů), mražené nebo sušené, které je třeba před přidáním do polévky spařit v horké vodě tak, aby byly opět hydratované
  • vejce – vejce, které do jídla zakomponujete se dá připravit 3 základními způsoby: vařené, zastřené (ztracené) nebo přidané do polévky a promíchané (není tedy v celku), já volím třetí způsob

Kulajda se ztraceným vejcem

Kulajda se připravuje i se zastřeným neboli ztraceným vejcem. Já tuto variantu příliš nemusím, jelikož chuť syrových žloutků nemám rád. Vejce je třeba vyklepnout do mističky s octem. Ocet vytvoří kolem vejce “slupku”, která drží vejce pohromadě. Ve velkém kastrolu vařte vodu na zhruba 80 stupňů (vroucí voda roztrhá bílky). Nyní vytvořte vír do kterého vajíčko s octem vlijete. Můžete pomocí lžíce obalit bílek kolem žloutku ve víru. Vařte 3-4 minuty a poté můžete opatrně vejce vyjmout. Pamatujte, že správné ztracené vejce má žloutek vždy tekutý.

Jak dlouho kulajda vydrží?

Tak jako většina polévek by měla být skladována v lednici. Takto uskladněná vydrží i několik dní.

Veganská kulajda

Pokud nejíte vejce ani smetanu, tak připravte polévku z rostlinné smetany a vejce jednoduše vynechejte.

Pokud máte rádi kopr, zkuste výborný farmářský ranch dresing, který rádi zařadíte do svého repertoáru.

Suroviny

Postup

Ke kulajdě můžeme podávat i ztracená vejce vařená volně v okyselené vodě nebo můžeme přidat rozpůlená vajíčka naměkko. V sezóně kulajdu připravujeme s čerstvými houbami. Houby lze použít sušené, nakládané, čerstvé, mražené a dají se použít i nakládané žampiony. Kopr může být čerstvý i sterilovaný, ale u tohoto nutno propláchnout na sítku, aby ztratil nasládlou chuť. Já vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.

Krok 1
Příprava tradiční kulajdy

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte dokud nezesklovatí. Nyní zaprašte směs 2-3 lžícemi hladké mouky podle toho jak moc zahuštěnou polévku chcete. Restujte dokud směs lehce nezhnědne. Poté přilijte horký zeleninový vývar (nebo vroucí vodu). Metličkou vše rozšlehejte.

Krok 2
Příprava kulajdy

Nyní přidejte nakrájené brambory, houby, bobkový list, pepř, nové koření a kmín. Vařte 10-15 minut do změknutí brambor.

Krok 3
Smetana do kulajdy

Nyní hrnec stáhněte z plamene, vyndejte bobkový list a nové koření a vmíchejte do polévky tučnou smetanu a vejce, které necháme v polévce srazit. Přidejte kopr a dochuťte octem a cukrem. Mě nejvíce vyhovuje poměr octa a cukru 1:1.

Závěrem

Kulajda bude krásně voňavá a věřím, že na ni okamžitě dostanete chuť. Zkuste po její přípravě vydržet do druhého dne, protože ohřívaná a pěkně uleželá je totiž nejlepší. Vyzkoušejte s kouskem pečiva.

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X