Srbské rizoto s mletým vepřovým (školní rizoto)

Srbské rizoto s mletým vepřovým
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    1 770

Málokteré jídlo ze školní jídelny si pamatujeme tak jako srbské rizoto. Originální srbské rizoto s mletým vepřovým masem, zeleninou a typicky červenou barvou díky rajčatovému protlaku vás mile překvapí.

Srbské rizoto s mletým vepřovým masem je známé jako školní rizoto a je velmi jednoduché na přípravu. Postačí vám k tomu, mleté maso, rýže a zelenina a během půlhodinky vykouzlíte dobré jídlo pro celou rodinu. Zajímavé je, že srbské rizoto nijak se srbskem nesouvisí, a přes to ho někteří lidé jinak ani neznají.

Suroviny na srbské rizoto s mletým vepřovým

  • 240 g rýže
  • 1-2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 2-3 hrsti nakládané kápie
  • sůl & pepř
  • strouhaný sýr eidam

TIP: Pokud nechcete používat nakládané kápie, tak je nahraďte 1 čerstvou červenou paprikou nakrájenou na plátky, kterou dejte do jídla společně s mrkví.

VIDEORECEPT

YouTube player

Budeme rádi za odběr našeho kanálu.

Srbské rizoto s mletým vepřovým postup přípravy:

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky. Mrkev si nakrájejte na středně velké kostky. Pokud použijete i čerstvou papriku, tak tu nakrájejte na proužky.
  • Na trošce oleje cibuli s mrkví restujte zhruba 10 minut. Přidejte vepřové maso a na pánvi jej rozdělávejte na menší kousky mezitím, co bude tuhnout vlivem tepla.
  • Přidejte rajčatový protlak a lžičku mleté sladké papriky. Podlijte trochou vody a duste pod pokličkou do změknutí mrkve. Mezitím si dejte vařit rýži podle návodu na obalu.
  • Nyní přidejte hrášek a 2-3 hrsti nakládané kápie a vše společně prohřejte dokud hrášek nebude hotový.
  • Nakonec směs stáhněte z plamene a přimíchejte uvařenou rýži. Směs důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Srbské (školní) rizoto podávejte s nakládanými okurkami a řepou. Nezapomeňte na nastrouhaný sýr, kterým rizoto posypete.

TIP: Obdobně se dá udělat rizoto i z masa vcelku. Jen jej pokrájejte na menší kousky, které poté orestujte.

Chutnalo vám školní rizoto? Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Srbské rizoto s mletým masem

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Diane88

      Včera jsem tento recept vařila a moc nám chutnalo .-)

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..