Chicken Tikka Masala s kuřecím masem

Chicken Tikka Masala s kuřecím masem
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    875

Chicken Tikka Masala s kuřecím masem

Chicken Tikka Masala s kuřecím masem je velmi populární britské jídlo, které vychází z indické kuchyně. Toto jídlo je dokonce v Anglii tak populární, že jej britský ministr zahraničí Robin Cook označil za národní jídlo. Dokonce si ho lidé na britských ostrovech objednávají už jen pod zkratkou CTM (Chicken Tikka Masala). Klíčové poznávací znamení je křehké kuřecí maso a kombinace exotického koření. Všechny druhy koření lze zakoupit ve větších českých řetězcích (hypermarketech). Pokud jste si již zkoušeli připravit naše indické máslové kuře, tak většinu koření již máte doma.

Suroviny na marinádu na kuřecí maso:

  • 400 g kuřecí maso
  • 200 g bílý jogurt
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky sypkého chilli
  • 1 lžíce koření Garam Masala (lze použít i Tandoori Masala)
  • 1 lžička soli

Suroviny k přípravě Tikka Masala omáčky:

  • 1-2 lžíce másla
  • 1 na drobno nasekaná cibule
  • 400 g rajčatového pyré
  • 200 ml tučné smetany (ke šlehání)
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička koření Garam Masala
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 ks (hvězdičky) badyánu
  • 1 ks skořice (v celku)
  • 1 lžička drceného kardamonu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 4 bobkové listy

S čím podávat Chicken Tikka Masala?

Chicken Tikka Masala se obvykle podává s vařenou basmati rýží nebo indickými plackami čapátí či aloo paratha (placka plněná směsí brambor a sýra). Recept na oba druhy indických placek najdete zde. Mě osobně chutná kuřecí Tikka Masala více s plackami než rýží, ale to je na každém.

Mám použít kuřecí prsa nebo stehna?

Mám-li být upřímný, jednoznačně se hodí více kuřecí stehna, která jsou křehčí, lépe se marinují a výsledek je vždy o něco lepší. Jsme však navyklí se setkávat v českých indických restauracích s kuřecími prsy, které jsou krájené na velké kostky. Nechám tuto volbu na vás a rozhodně pokud sáhnete po kuřecích prsou, tak maso marinujte přes noc.

Suroviny

    Postup

    Nejprve si připravte marinádu na maso a ideálně maso marinujte přes noc. Maso nakrájejte na libovolné kostky a smíchejte se všemi ingrediencemi na marinádu. Nyní marinujte přikryté potravinářskou fólií minimálně 1 hodinu v lednici.

    Krok 1

    Na másle zpěňte nasekanou cibuli (cca 3 min) a poté přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku a lžičku strouhaného zázvoru, které restujte minutku než se provoní. Nyní přidejte zhruba na 20 vteřin lžičku Garam Masala, lžičku římského kmínu a lžičku kurkumy dokud se také nerozvoní. Nyní přidejte rajčatové pyré, lžičku chilli, lžičku kardamonu, 2 hvězdičky badyánu, trubičku skořice a bobkové listy, Nyní směs zhruba 10-15 minut poduste a občas promíchejte aby se propojily chutě.

    Krok 2

    Naložené maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do předehřáté trouby zhruba na 240 stupňů na 10 minut. Ohlídejte si aby maso zůstalo šťavnaté a nevysušilo se.

    Krok 3

    Nyní do omáčky vmíchejte smetanu a dochuťte třtinovým cukrem a solí. V tomto okamžiku můžete z omáčky vyndat skořici, badyán i bobkové listy. Nakonec upečené maso (včetně šťávy) smíchejte s omáčkou, promíchejte a na plameni nechte zhruba 3 minutky prohřát.

    Závěrem

    Nyní už jen nasekejte koriandr a hrst vmíchejte do omáčky, nechte si také nějaký koriandr na ozdobu omáčky.

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X