- 30 září, 2020
- od Jana Michálková
- 0 To se mi líbí
- 0 / 5
-
Čas přípravy35 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce8
-
Zhlédnutí1 819
Indické Butter Chicken (máslové kuře)
Indické Butter Chicken, v překladu máslové kuře je můj oblíbený recept, který si připravuji sama doma. V Indii tento recept najdete pod názvem Murgh Makhani a vzniklo úplnou náhodou v 50. letech, když v restauraci ve městě Dillí náhodou smíchali zbytky kuřete, rajčat, másla a smetany. Indická kuchyně je úžasná a stejně jako v mnoha jiných receptech i zde se setkáte s více druhy koření a jogurtovou marinádou, která dodá kuřeti křehkost. Butter Chicken je velmi podobné jídlu Tikka Masala. Butter Chicken je více krémovější a ne tolik rajčatové. Samozřejmě nenajdete restaurace, které budou dodržovat úplně totožný recept, takže se můžete setkat s odchylkami, ale zaručuji vám, že tento recept vás ohromí.
Suroviny k přípravě máslového kuřete Butter Chicken:
Marináda na maso
- 1 kg kuřecích prsou
- 2 stroužky česneku
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- půl lžičky zázvoru
- lžička kurkumy
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky koření Tandoori Masala
- lžička římského kmínu
- lžička kari
- lžička kajenského pepře
- lžička soli
Omáčka k masu Butter Chicken
- 240 ml tučné smetany (30%)
- 200 ml štávy z kuřecího masa z výpeku
- 4 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- 2 rajčata
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce oleje
- půl lžičky zázvoru
- lžička kurkumy
- lžíce koření Tandoori Masala
- lžička římského kmínu
- půl lžičky chilli
- půl lžičky kmínu
- lžička kari
- 1-2 lžičky soli
Jak dlouho marinovat kuřecí maso v marinádě?
Sice je v receptu použito kuřecí maso, které zpravidla nepotřebuje dlouhou dobu k marinování, ale zde potřebujeme dosáhnout křehkosti masa (díky jogurtu) a dokonalého ochucení pomocí exotického koření. Maso tedy naložte buďto den předem nebo alespoň 2-4 hodiny předem. Maso vždy marinujte přikryté potravinářskou fólií a v ledničce při nižších teplotách.
Doporučuji vyzkoušet máslové kuře s rýží nebo našimi jednoduchými indickými plackami čapátí.
Vyzkoušejte také:
Postup
Maso se marinuje a je ideální si maso připravit den předem nebo počítat alespoň se 4 hodinami času pro samotné marinování. Česnek pro marinádu i omáčku prolisujte a maso nakrájejte na větší kostky (cca. 2,5 cm). Lze maso marinovat vcelku, ale pokud maso nakrájíte, tak bude chuťově lepší.
Ve velké míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a poté promíchejte s kuřecím masem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte takto marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.
Nyní maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkalo a pečte v troubě 20 minut na 190 stupňů. Ke konci přepněte na 5 minut troubu na grill a pusťte se do přípravy omáčky.
Nakrájejte si cibuli a rajčata a dejte si je stranou. Ve velké pánvi si rozpalte máslo s olejem a přidejte semínka kmínu, které tam zhruba minutku opékejte. Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte dokud cibule nezesklovatí. Nyní přidejte rajčata a vařte zhruba 3 minuty. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Přidejte do směsi kostičky masa a nakonec smetanu. Výslednou omáčku nechte 5 minut ještě povařit a máte hotovo.
Závěrem
Můžete servírovat a navrch přihodit čerstvý koriandr. Jako tip doporučuji místo klasického oleje použít avokádový olej. Jídlo je skvělé s indickým chlebem Naan, rýží basmati nebo třeba běžným pečivem.
Mohlo by se vám líbit
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Indické Butter Chicken (máslové kuře)
Follow The Directions
Maso se marinuje a je ideální si maso připravit den předem nebo počítat alespoň se 4 hodinami času pro samotné marinování. Česnek pro marinádu i omáčku prolisujte a maso nakrájejte na větší kostky (cca. 2,5 cm). Lze maso marinovat vcelku, ale pokud maso nakrájíte, tak bude chuťově lepší.
Ve velké míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a poté promíchejte s kuřecím masem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte takto marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.
Nyní maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkalo a pečte v troubě 20 minut na 190 stupňů. Ke konci přepněte na 5 minut troubu na grill a pusťte se do přípravy omáčky.
Nakrájejte si cibuli a rajčata a dejte si je stranou. Ve velké pánvi si rozpalte máslo s olejem a přidejte semínka kmínu, které tam zhruba minutku opékejte. Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte dokud cibule nezesklovatí. Nyní přidejte rajčata a vařte zhruba 3 minuty. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Přidejte do směsi kostičky masa a nakonec smetanu. Výslednou omáčku nechte 5 minut ještě povařit a máte hotovo.
Ohodnotit recept