Přidat recept Přidat recept

Indické butter chicken (máslové kuře)

Indické butter chicken (máslové kuře)
  • Čas přípravy
    35 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    191

Indické butter chicken

Indické butter chicken, v překladu máslové kuře je můj oblíbený recept, který si připravuji sám doma. V Indii tento recept najdete pod názvem Murgh Makhani a vzniklo úplnou náhodou v 50. letech, když v restauraci ve městě Dillí náhodou smíchali zbytky kuřete, rajčat, másla a smetany. Indická kuchyně je úžasná a stejně jako v mnoha jiných receptech i zde se setkáte s více druhy koření a jogurtovou marinádou, která dodá kuřeti křehkost. Butter Chicken je velmi podobné jídlu Tikka Masala. Butter Chicken je více krémovější a ne tolik rajčatové. Samozřejmě nenajdete restaurace, které budou dodržovat úplně totožný recept, takže se můžete setkat s odchylkami, ale zaručuji vám, že tento recept vás ohromí.

Doporučuji vyzkoušet máslové kuře s jednoduchými indickými plackami.

Suroviny

Marináda na maso

Omáčka k butter chicken

Postup

Maso se marinuje a je ideální si maso připravit den předem nebo počítat alespoň se 4 hodinami času pro samotné marinování. Česnek pro marinádu i omáčku prolisujte a maso nakrájejte na větší kostky (cca. 2,5 cm). Lze maso marinovat vcelku, ale pokud maso nakrájíte, tak bude chuťově lepší.

Krok 1
Indické máslové kuře (butter chicken)

Ve velké míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a poté promíchejte s kuřecím masem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte takto marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.

Krok 2
Butter chicken indická příprava recept

Nyní maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkalo a pečte v troubě 20 minut na 190 stupňů. Ke konci přepněte na 5 minut troubu na grill a pusťte se do přípravy omáčky.

Krok 3
Indické butter chicken nejlepší recept

Nakrájejte si cibuli a rajčata a dejte si je stranou. Ve velké pánvi si rozpalte máslo s olejem a přidejte semínka kmínu, které tam zhruba minutku opékejte. Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte dokud cibule nezesklovatí. Nyní přidejte rajčata a vařte zhruba 3 minuty. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Přidejte do směsi kostičky masa a nakonec smetanu. Výslednou omáčku nechte 5 minut ještě povařit a máte hotovo.

Závěrem

Můžete servírovat a navrch přihodit čerstvý koriandr. Jako tip doporučuji místo klasického oleje použít avokádový olej. Jídlo je skvělé s indickým chlebem Naan, rýží basmati nebo třeba běžným pečivem.

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X