Indické Butter Chicken (máslové kuře)

Indické butter chicken (máslové kuře)
  • Čas přípravy
    35 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    525

Indické Butter Chicken (máslové kuře)

Indické Butter Chicken, v překladu máslové kuře je můj oblíbený recept, který si připravuji sám doma. V Indii tento recept najdete pod názvem Murgh Makhani a vzniklo úplnou náhodou v 50. letech, když v restauraci ve městě Dillí náhodou smíchali zbytky kuřete, rajčat, másla a smetany. Indická kuchyně je úžasná a stejně jako v mnoha jiných receptech i zde se setkáte s více druhy koření a jogurtovou marinádou, která dodá kuřeti křehkost. Butter Chicken je velmi podobné jídlu Tikka Masala. Butter Chicken je více krémovější a ne tolik rajčatové. Samozřejmě nenajdete restaurace, které budou dodržovat úplně totožný recept, takže se můžete setkat s odchylkami, ale zaručuji vám, že tento recept vás ohromí.

Suroviny k přípravě máslového kuřete Butter Chicken:

Marináda na maso

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • půl lžičky zázvoru
  • lžička kurkumy
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky koření Tandoori Masala
  • lžička římského kmínu
  • lžička kari
  • lžička kajenského pepře
  • lžička soli

Omáčka k masu Butter Chicken

  • 240 ml tučné smetany (30%)
  • 200 ml štávy z kuřecího masa z výpeku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky zázvoru
  • lžička kurkumy
  • lžíce koření Tandoori Masala
  • lžička římského kmínu
  • půl lžičky chilli
  • půl lžičky kmínu
  • lžička kari
  • 1-2 lžičky soli

Jak dlouho marinovat kuřecí maso v marinádě?

Sice je v receptu použito kuřecí maso, které zpravidla nepotřebuje dlouhou dobu k marinování, ale zde potřebujeme dosáhnout křehkosti masa (díky jogurtu) a dokonalého ochucení pomocí exotického koření. Maso tedy naložte buďto den předem nebo alespoň 2-4 hodiny předem. Maso vždy marinujte přikryté potravinářskou fólií a v ledničce při nižších teplotách.

Doporučuji vyzkoušet máslové kuře s rýží nebo našimi jednoduchými indickými plackami čapátí.

Vyzkoušejte také:

    Postup

    Maso se marinuje a je ideální si maso připravit den předem nebo počítat alespoň se 4 hodinami času pro samotné marinování. Česnek pro marinádu i omáčku prolisujte a maso nakrájejte na větší kostky (cca. 2,5 cm). Lze maso marinovat vcelku, ale pokud maso nakrájíte, tak bude chuťově lepší.

    Krok 1
    Indické máslové kuře (butter chicken)

    Ve velké míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a poté promíchejte s kuřecím masem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte takto marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.

    Krok 2
    Butter chicken indická příprava recept

    Nyní maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkalo a pečte v troubě 20 minut na 190 stupňů. Ke konci přepněte na 5 minut troubu na grill a pusťte se do přípravy omáčky.

    Krok 3
    Indické butter chicken nejlepší recept

    Nakrájejte si cibuli a rajčata a dejte si je stranou. Ve velké pánvi si rozpalte máslo s olejem a přidejte semínka kmínu, které tam zhruba minutku opékejte. Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte dokud cibule nezesklovatí. Nyní přidejte rajčata a vařte zhruba 3 minuty. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Přidejte do směsi kostičky masa a nakonec smetanu. Výslednou omáčku nechte 5 minut ještě povařit a máte hotovo.

    Závěrem

    Můžete servírovat a navrch přihodit čerstvý koriandr. Jako tip doporučuji místo klasického oleje použít avokádový olej. Jídlo je skvělé s indickým chlebem Naan, rýží basmati nebo třeba běžným pečivem.

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X