Indické Butter Chicken (máslové kuře)

Indické butter chicken (máslové kuře)
  • Čas přípravy
    35 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    8
  • Ready In
    5 h 10 min

Indické Butter Chicken (máslové kuře)

Indické Butter Chicken, v překladu máslové kuře je můj oblíbený recept, který si připravuji sama doma. V Indii tento recept najdete pod názvem Murgh Makhani a vzniklo úplnou náhodou v 50. letech, když v restauraci ve městě Dillí náhodou smíchali zbytky kuřete, rajčat, másla a smetany. Indická kuchyně je úžasná a stejně jako v mnoha jiných receptech i zde se setkáte s více druhy koření a jogurtovou marinádou, která dodá kuřeti křehkost. Butter Chicken je velmi podobné jídlu Tikka Masala. Butter Chicken je více krémovější a ne tolik rajčatové. Samozřejmě nenajdete restaurace, které budou dodržovat úplně totožný recept, takže se můžete setkat s odchylkami, ale zaručuji vám, že tento recept vás ohromí.

Suroviny k přípravě máslového kuřete Butter Chicken:

Marináda na maso

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • půl lžičky zázvoru
  • lžička kurkumy
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky koření Tandoori Masala
  • lžička římského kmínu
  • lžička kari
  • lžička kajenského pepře
  • lžička soli

Omáčka k masu Butter Chicken

  • 240 ml tučné smetany (30%)
  • 200 ml štávy z kuřecího masa z výpeku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky zázvoru
  • lžička kurkumy
  • lžíce koření Tandoori Masala
  • lžička římského kmínu
  • půl lžičky chilli
  • půl lžičky kmínu
  • lžička kari
  • 1-2 lžičky soli

Jak dlouho marinovat kuřecí maso v marinádě?

Sice je v receptu použito kuřecí maso, které zpravidla nepotřebuje dlouhou dobu k marinování, ale zde potřebujeme dosáhnout křehkosti masa (díky jogurtu) a dokonalého ochucení pomocí exotického koření. Maso tedy naložte buďto den předem nebo alespoň 2-4 hodiny předem. Maso vždy marinujte přikryté potravinářskou fólií a v ledničce při nižších teplotách.

Doporučuji vyzkoušet máslové kuře s rýží nebo našimi jednoduchými indickými plackami čapátí.

Vyzkoušejte také:

    Postup

    Maso se marinuje a je ideální si maso připravit den předem nebo počítat alespoň se 4 hodinami času pro samotné marinování. Česnek pro marinádu i omáčku prolisujte a maso nakrájejte na větší kostky (cca. 2,5 cm). Lze maso marinovat vcelku, ale pokud maso nakrájíte, tak bude chuťově lepší.

    Krok1
    Indické máslové kuře (butter chicken)

    Ve velké míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a poté promíchejte s kuřecím masem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte takto marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.

    Krok2
    Butter chicken indická příprava recept

    Nyní maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkalo a pečte v troubě 20 minut na 190 stupňů. Ke konci přepněte na 5 minut troubu na grill a pusťte se do přípravy omáčky.

    Krok3
    Indické butter chicken nejlepší recept

    Nakrájejte si cibuli a rajčata a dejte si je stranou. Ve velké pánvi si rozpalte máslo s olejem a přidejte semínka kmínu, které tam zhruba minutku opékejte. Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte dokud cibule nezesklovatí. Nyní přidejte rajčata a vařte zhruba 3 minuty. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Přidejte do směsi kostičky masa a nakonec smetanu. Výslednou omáčku nechte 5 minut ještě povařit a máte hotovo.

    Závěrem

    Můžete servírovat a navrch přihodit čerstvý koriandr. Jako tip doporučuji místo klasického oleje použít avokádový olej. Jídlo je skvělé s indickým chlebem Naan, rýží basmati nebo třeba běžným pečivem.

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..