Přidat recept Přidat recept

Hlívový guláš podle Pohlreicha (zdravý)

Hlívový guláš podle Pohlreicha
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    35 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    4 109

Hlívový guláš podle Pohlreicha

Hlívový guláš podle Pohlreicha je má oblíbená varianta guláše z hlívy, která je nejen zdravá, ale i chutná. Příprava hlívového guláše se příliš neliší od klasického hovězího guláše, navíc je rychlejší, bezmasý (pokud nepřidáte sádlo tak i veganský) a jistě vás mile překvapí. Tento recept s červenou paprikou a hatcho miso pastou jsem viděl právě v kuchařce od Zdeňka Pohlreicha, a tak jsem ho vyzkoušel. Pokud se vám tento recept s červenou paprikou nelíbí, můžete vyzkoušet tento guláš z hlívy ústřičné s těstovinami nebo vyzkoušet bramborový guláš z hlívy ústřičné níže.

Suroviny na Pohlreichův hlívový guláš:

Suroviny na hlívový guláš
Suroviny na guláš z hlívy
  • Hlíva ústřičná – Houba, která má blahodárné účinky, je extrémně zdravá, plná vitamínů a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zeleninový vývar – Když už se jedná o bezmasý recept, tak je lepší použít zeleninový vývar místo masového. Pokud vývar nechcete použít vůbec, nahraďte ho vodou.
  • Červená paprika – Určite ji do receptu přidejte, právě ta je tajemstvím výsledné chuti.
  • Cibule – Ptáte se proč tolik cibule? Vařením se rozpadne a guláš nám zahustí. Není potřeba zahušťovat jíškou či jinými nezdravými variantami.
  • Hatcho Miso pasta – Jsou to fermentované sójové boby, které dodají jídlu onu “masovou” chuť. Hatcho Miso je nejtmavší miso pasta, která fermentuje nejdéle.
  • Sádlo/Olej – Sádlo je základem klasického guláše a vaše babička by jistě dodala, že bez sádla se guláš neudělá. Nebojte se přidat olej a ponechat recept čistě vegetariánský.

S čím hlívový guláš podle Pohlreicha jíst?

Pokud si připravíte recept podle instrukcí, tak doporučuji servírovat s vašimi oblíbenými těstovinami nebo jasmínovou rýží. Neprohloupíte však s čerstvým chlebem či pečivem dle chuti. Troufnu si říct, že by se dal i s houskovým knedlíkem, ale osobně jsem to nikdy nezkoušel.

Bramborový guláš z hlívy ústřičné

Připravuji pravidelně dvě různé varianty hlívového guláše. Lze do guláše přidat nakrájené brambory (4 ks), mrkev (2 ks) nebo i fazole a poté není potřeba žádná příloha.

TIP: Nepoužívejte kupovanou jíšku, není potřeba guláš zahušťovat vůbec.
TIP: Zeleninový vývar si udělejte klasicky z vaší oblíbené zeleniny, nezapomeňte na kořenovou zeleninu, rajče a petržel.

 

Suroviny

Výživové údaje

na 100 g guláše

  • Daily Value*
  • Energetická hodnota
    315 kJ
  • Bílkoviny
    2 g
  • Sacharidy
    5 g
  • Tuky
    3 g
  • Vláknina
    6 g

Postup

Připravte si zeleninový vývar, cibuli si nakrájejte na jemno, česnek prolisujte a hatcho miso pastu si udeálně rozpusťte v mističce s vodou.

Krok 1
Příprava guláše z hlívy ústřičné

V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou do zlatova restujeme. Přisypte hlívu a česnek, zhruba 5 minut restujte dokud houba neztratí na objemu. Nyní přidejte mletou papriku, kmín, hatcho miso pastu a protlak. Chvíli zase restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vařte cca 15 minut.

Krok 2

Po 15 minutách vaření přidejte nakrájené červené papriky (kápie) a vařte do změknutí. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.

Závěrem

Servírujte s pečivem, jasmínovou rýží či těstovinami. Můžete na vrch guláše na talíři přidat proužky syrové cibule nebo petržel na ozdobu.

Mohlo by se vám líbit

Hodnocení receptu

Průměrné hodnocení:
  • 5 / 5
Celkem ohodnotilo:( 1 )
  • jitule

    téda s tou paprikou mě to moc překvapilo. moc moc dobré a určitě si to ještě uvařím

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X