-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření35 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina
Hlívový guláš podle Pohlreicha
Hlívový guláš podle Pohlreicha je má oblíbená varianta guláše z hlívy, která je nejen zdravá, ale i chutná. Příprava hlívového guláše se příliš neliší od klasického hovězího guláše, navíc je rychlejší, bezmasý (pokud nepřidáte sádlo tak i veganský) a jistě vás mile překvapí. Tento recept s červenou paprikou a hatcho miso pastou jsem viděl právě v kuchařce od Zdeňka Pohlreicha, a tak jsem ho vyzkoušel. Pokud se vám tento recept s červenou paprikou nelíbí, můžete vyzkoušet tento guláš z hlívy ústřičné s těstovinami nebo vyzkoušet bramborový guláš z hlívy ústřičné níže.
Suroviny na Pohlreichův hlívový guláš:
- Hlíva ústřičná – Houba, která má blahodárné účinky, je extrémně zdravá, plná vitamínů a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Zeleninový vývar – Když už se jedná o bezmasý recept, tak je lepší použít zeleninový vývar místo masového. Pokud vývar nechcete použít vůbec, nahraďte ho vodou.
- Červená paprika – Určite ji do receptu přidejte, právě ta je tajemstvím výsledné chuti.
- Cibule – Ptáte se proč tolik cibule? Vařením se rozpadne a guláš nám zahustí. Není potřeba zahušťovat jíškou či jinými nezdravými variantami.
- Hatcho Miso pasta – Jsou to fermentované sójové boby, které dodají jídlu onu “masovou” chuť. Hatcho Miso je nejtmavší miso pasta, která fermentuje nejdéle.
- Sádlo/Olej – Sádlo je základem klasického guláše a vaše babička by jistě dodala, že bez sádla se guláš neudělá. Nebojte se přidat olej a ponechat recept čistě vegetariánský.
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RAx6U5S5FZc[/embedyt]S čím hlívový guláš podle Pohlreicha jíst?
Pokud si připravíte recept podle instrukcí, tak doporučuji servírovat s vašimi oblíbenými těstovinami nebo jasmínovou rýží. Neprohloupíte však s čerstvým chlebem či pečivem dle chuti. Troufnu si říct, že by se dal i s houskovým knedlíkem, ale osobně jsem to nikdy nezkoušel.
Bramborový guláš z hlívy ústřičné
Připravuji pravidelně dvě různé varianty hlívového guláše. Lze do guláše přidat nakrájené brambory (4 ks), mrkev (2 ks) nebo i fazole a poté není potřeba žádná příloha.
TIP: Nepoužívejte kupovanou jíšku, není potřeba guláš zahušťovat vůbec.
TIP: Zeleninový vývar si udělejte klasicky z vaší oblíbené zeleniny, nezapomeňte na kořenovou zeleninu, rajče a petržel.
Suroviny
Výživové údaje
na 100 g guláše
- Daily Value*
-
Energetická hodnota315 kJ
-
Bílkoviny2 g
-
Sacharidy5 g
-
Tuky3 g
-
Vláknina6 g
Postup
Připravte si zeleninový vývar, cibuli si nakrájejte na jemno, česnek prolisujte a hatcho miso pastu si udeálně rozpusťte v mističce s vodou.
V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou do zlatova restujeme. Přisypte hlívu a česnek, zhruba 5 minut restujte dokud houba neztratí na objemu. Nyní přidejte mletou papriku, kmín, hatcho miso pastu a protlak. Chvíli zase restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vařte cca 15 minut.
Po 15 minutách vaření přidejte nakrájené červené papriky (kápie) a vařte do změknutí. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.
Závěrem
Servírujte s pečivem, jasmínovou rýží či těstovinami. Můžete na vrch guláše na talíři přidat proužky syrové cibule nebo petržel na ozdobu.
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hlívový guláš podle Pohlreicha (zdravý)
Suroviny
Follow The Directions
Připravte si zeleninový vývar, cibuli si nakrájejte na jemno, česnek prolisujte a hatcho miso pastu si udeálně rozpusťte v mističce s vodou.
V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou do zlatova restujeme. Přisypte hlívu a česnek, zhruba 5 minut restujte dokud houba neztratí na objemu. Nyní přidejte mletou papriku, kmín, hatcho miso pastu a protlak. Chvíli zase restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vařte cca 15 minut.
Po 15 minutách vaření přidejte nakrájené červené papriky (kápie) a vařte do změknutí. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.
Hodnocení receptu