Guláš z hlívy ústřičné (bezmasý recept)

Guláš z hlívy ústřičné
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    45 min

Guláš z hlívy ústřičné patří mezi mé nejoblíbenější recepty z této houby vůbec. Je to kompletně vegetariánský pokrm, kde nahrazujeme klasické vepřové nebo hovězí maso právě tímto druhem houby. Recept se hodí pro chladné podzimní a zimní večery, protože hlíva ústřičná má velmi pozitivní účinky na vaši imunitu a skvěle prohřeje váš organismus. Já si ho však připravuji během celého roku.

Něco málo o hlívě ústřičné

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná obsahuje polysacharidy beta-glukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, C, D i stopové prvky a minerály (měď, železo, fosfor, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také posiluje imunitu, prokazuje antioxidační účinky a zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Také působí proti bakteriím, plísním a virům.

VIDEORECEPT

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RAx6U5S5FZc[/embedyt]

Co budete k přípravě guláše z hlívy potřebovat?

Když pominu hlívu ústřičnou, tak budete potřebovat víceméně podobné suroviny jako u klasického guláše. Cibule, červená paprika, česnek ani další koření nesmí chybět. Recept ozvláštníte snítkem nebo rovnou menší větvičkou čerstvého rozmarýnu, který guláš nádherně provoní.

Jak guláš zahustím?

Guláš a všeobecně ostatní české omáčky je třeba zahustit. Zahušťovat lze několika způsoby a já tento guláš zahušťuji pomocí brambor. Použijte syrové brambory, které oloupete a nastrouháte přímo do pokrmu. Poté už jen nechte alespoň 15 minut vařit a bramborový škrob vám vykouzlí krásně zahuštěný guláš. Samozřejmě je to na váš a guláš můžete zahustit i pomocí klasické jíšky z mouky a másla nebo tou kupovanou, což příliš nedoporučuji.

S čím guláš z hlívy ústřičné jíst?
Guláš z hlívy lze podávat úplně stejným způsobem jako jakýkoli jiný guláš z masa. Hodí se k pečivu, rýži, těstovinám i různým druhům knedlíků. Jelikož mám rád ostrá jídla, tak jsem k němu dokonce jsem do něj přidával i svou domácí chilli omáčku Srirachu.

Jak dlouho guláš z hlívy vydrží?

Guláš z hlívy ústřičné má velkou výhodu ve své trvanlivosti oproti masovému guláši. Maso je potravina, která rychle podléhá zkáze ve všech pokrmech. Troufnu si říct, že bych 4. den guláš připravený z masa reaději nejedl. U hlívy je tomu však jinak a guláš vám vydrží čerstvý i 7 dní za předpokladu, že je skladován v lednici. Dokonce můžete guláš zamrazit a uchovat jej i na několik měsíců. Zamražení však provádějte vždy jen u guláše bez přílohy.

Zkuste také hlívový guláš podle Pohlreicha.

 

Suroviny

Vegetariánský guláš z hlívy ústřičné

    Postup

    Nejprve si připravte cibuli, kterou na jemno nakrájejte. Česnek můžete buďto také na jemno nakrájet nebo utřít (prolisovat). Hlívu si včetně 'stonku' nakrájejte na kousky. V receptu jsem použil čerstvé chilli papričky, pokud je nemáte rádi, tak použijte 1 lžičku mleté pálivé papriky. Také místo rajčatového pyré lze použít 2 lžičky rajčatového protlaku, který já osobně nerad používám. Syrovými bramborami budeme výsledný pokrm zahušťovat.

    Krok1

    Vezměte si hrnec a rozpusťte v něm máslo ve stejném poměru s olivovým olejem. Až bude olej rozpálený, tak vhoďte nakrájenou cibuli dokud nezesklovatí (nebude průhledná). Nyní přisypte mletou červenou papriku a přihoďte nakrájenou hlívu. Jakmile bude hlíva zarestovaná, přidejte kmín, rajčatové pyré, utřený česnek a na minutku restujte.

    Krok2

    Nyní základ guláše zalijte připraveným 1,5 l zeleninovým vývarem z kořenové zeleniny (můžete i v kostce). Přidejte větvičku čerstvého rozmarýnu a nechte guláš vařit zhruba 20 minut. Nyní je potřeba guláš zahustit. Můžete použít klasickou jíšku, ale já do guláše na jemno nastrouhám syrové brambory 1-2 ks dle potřeby. Bramborový škrob krásně do 10 minut gulášek zahustí přesně podle vašich potřeb. Na konci vyndejte rozmarýn a máte hotovo.

    Závěrem

    Hotový guláš z hlívy ústřičné můžete podávat s rýží, těstovinami nebo třeba i knedlíkem. Já volím variantu s těstovinami a vyzkoušel jsem těstoviny ze 100% červené čočky, které mě mile překvapily.

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • pazderka44

      dělávám také, je skvělý

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..