Originální maďarské langoše (božsky nadýchané)

Originální maďarské langoše (božsky nadýchané)
  • Čas přípravy
    50 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    93

Langoše jsou placky z kynutého těsta, které se následně smaží v oleji. Tuto maďarskou delikatesu určitě znáte ze stánků rychlého občerstvení. Připravte si svoje vlastní podle našeho originálního receptu.

Originální maďarské langoše jsou božsky nadýchané a existuje mnoho variant s čím je podávat. Existuje také více druhů těsta, v tomto případě nám postačí nejzákladnější recept, který používají i ve stáncích rychlého občerstvení. Pokud chcete langoše o něco zdravější, můžete vyzkoušet alternativu s bílým jogurtem podle našeho receptu na rychlé langoše bez kynutí.

Suroviny na originální maďarské langoše:

Suroviny na kynuté těsto (6ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml mléka (alt. vody)
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 čerstvého droždí (21 g)
  • 1 lžička soli

Ostatní suroviny:

  • olej na smažení
  • 3 stroužky čerstvého česneku
  • strouhaný Eidam
  • tatarka, kečup, zakysaná smetana

Další ingredience na božské langoše

Možná jste se nikdy nesetkali s jinou verzí než s tou počeštělou tj. tatarka, česnek, kečup, sýr; ale existují i další suroviny, které jsou na langoši výborné. Sami Maďaři spíše než majonézovou omáčku dávají na langoše zakysanou smetanu, která je o dost lehčí a perfektně k jídlu sedí. Dělají se však všemožné varianty:

  • s omáčkou z nivy (rozpuštěná niva se smetanou)
  • se zakysanou smetanou
  • se slaninou nebo šunkou
  • na sladko např. s marmeládou nebo nutelou
  • s jiným sýrem např. čedar, parmezán, ementál, gouda…

Postup přípravy nadýchaných kynutých langošů:

  1. Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek. Do střední mísy dejte vlažné (mírně ohřáté) mléko nebo vodu, přidejte 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Nechte 10 minut odpočívat na teplém místě dokud nevzejde kvásek.
  2. Mezitím si připravte ve větší míse hladkou mouku, kterou osolte lžičkou soli. Přidejte kvásek a směs zhruba 10 minut promíchávejte rukama do kompaktního těsta. Z těsta vytvořte bochánek a nechte 10 minut vykynout pod utěrkou.
  3. Po vykynutí přidejte k těstu zhruba 50 ml oleje a snažte se těsto ze všech stran potřít, aby se s ním lépe pracovalo. Nevmíchávejte olej do těsta. Po obalení těsta olejem nechte opět kynout 10 minut pod utěrkou.
  4. Nyní těsto rozdělte na 6 menších kousků, které vytvarujte do tvarů malých bochánků. Bochánky opět nechte 10 minut kynout pod utěrkou.Kunoucí langoše
  5. Mezitím, co langoše kynou prolisujte do menší misky 3 stroužky česneku, přidejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce vody. Směs promíchejte, touto česnekovou směsí budete hotové langoše potírat.
  6. V hlubším hrnci nebo pánvi si rozpalte olej a nakynutý bochánek roztáhněte prsty do velikosti langoše a dejte do horkého oleje. Smažte z obou stran pár minut dozlatova.
  7. Hotové langoše potírejte česnekovou směsí, přidejte zakysanou smetanu a strouhaný sýr nebo si je nazdobte podle vaší chuti.

TIP: Langoše se dají také plnit, ochutnal jsem langoše plněné šunkou a sýrem a neměly chybu. Z těsta vytvořte kapsu a tu naplňte libovolnou směsí.

Chutnaly vám originální maďarské langoše? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Originální maďarské langoše

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..