Luxusní tatarák z hovězího masa

Luxusní tatarák z hovězího masa
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    0 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    20 min

Tatarský biftek neboli tatarák je směs syrového masa s kořením a dalšími ingrediencemi. Dá se připravit lososový, pštrosí, ale ten nejznámější je hovězí tatarák.

Luxusní tatarák z hovězího masa je především o kvalitě masa a zpracování surovin. Je nutné, aby maso bylo co nejčerstvější, jelikož se konzumuje v syrovém stavu. Ideální částí na tatarák je hovězí svíčková, připravuje se však i z falešné svíčkové, roštěnce nebo zadního hovězího masa. V Čechách je zvykem tataráček podávat k topinkám s česnekem, ale můžete se setkat i s přílohou v podobě hranolek jako v Belgii. Správné dochucení tataráku je samozřejmě kumšt a každému poměry surovin budou vyhovovat jinak.

Suroviny na luxusní tatarák z hovězího masa:

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 1 šalotka (malá cibule)
  • 1 kyselá okurka
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1-2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce kaparů
  • sůl & pepř
  • topinky: 6-8 krajíců chleba, 4 stroužky česneku, olej

Postup přípravy luxusního tataráku z hovězího masa:

  1. Nejprve je potřeba si zpracovat maso, důkladně jej opláchněte a osušte. Maso se tradičně škrábe špičkou ostrého nože, ale můžete jej i pokrájet a poté nasekat na prkýnku pro rustikálnější podobu nebo jej namlít v mlýnku na maso.
  2. Cibuli si oloupejte a nasekejte najemno, stejně nasekejte okurku a kapary. Veškeré ingredience kromě žloutků smíchejte s masem a dobře promíchejte. Nakonec maso dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem podle chuti. Solí si jej může dochutit strávník sám při podávání.
  3. Tatarák dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte topinky. Klasicky si na pánvi rozpalte olej a topinky dokřupava opékejte z obou stran. Hotové topinky potřete stroužkem česneku.
  4. Tatarák rozdělte na porce a do masa udělejte doprostřed jamku, do kterého dejte žloutek.
  5. Nakonec ještě můžete doplnit trochou nasekané petrželky.

TIP: Někdo do tataráku přidává i nakládanou feferonku pro pálivost.

Kupovaný polotovar? Jak dochutit tatarák z Lidlu a Penny?

Pokud vůbec uvažujete nad kupovaným polotovarem k přípravě tataráku, tak už to samotné je samozřejmě špatně a v rozporu s výše uvedeným, že maso má být vždy čerstvé nehledě na to, že opravdu v tomto polotovaru konkrétně od Lidlu v minulosti byla zjištěna přítomnost bakterie Escherichia coli. Pokud si jej i přesto koupíte, tak doporučuji ochucovat maso podle poměru surovin, které jsou uvedeny výše.

Chutnal vám luxusní tatarák z hovězího masa? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Luxusní tatarák z hovězího masa

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..