Luxusní smažený sýr Pohlreich

Luxusní smažený sýr
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    20 min

Říká se, že smažený sýr by měl být českým národním jídlem. Tato dnes už klasika je k dostání snad ve všech restauracích a stáncích rychlého občerstvení.

Luxusní smažený sýr je obalovaný sýr v trojobalu, který je následně smažený v tuku. Doporučuji smažený sýr připravovat z Eidamu nebo Goudy, ale dá se samozřejmě připravit i z dalších druhů sýra. V čem je tento recept od Z. Pohlreicha tak speciální? Smažení probíhá na přepuštěném másle, které tento recept povznese na jinou úroveň. Pokud nechcete používat přepuštěné máslo, můžete sýr osmažit i na klasickém rostlinném oleji nebo v sádle.

Suroviny na luxusní smažený sýr

  • tuk (přepuštěné máslo, olej, sádlo)
  • 300 g sýra vcelku (alternativně mohou být i plátky)
  • voda
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • vařené brambory
  • domácí tatarská omáčka
  • čerstvá petrželka nebo pažitka

TIP: Pokud použijete Goudu nebo jiný sýr s vyšším obsahem tuku, tak jej doporučuji předem zmrazit, aby později na pánvi nevytékal.

Postup přípravy smaženého sýra

  1. Nejprve si rozporcujte sýr do požadovaného tvaru, někdo má rád trojúhelníky, někdo čtverce, to je na vás.
  2. Připravte si do mističek vodu, hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Sýr obalte ve vodě, poté v hladké mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Můžete jej obalit dvakrát, ale podruhé namáčíte už jen do vejce a strouhanky.
  3. V hlubší pánvi si rozpalte tuk, správnou teplotu poznáte, když se kolem dřevěné vařečky budou po ponoření tvořit bublinky. V rozpáleném tuku smažte sýr z obou stran dozlatova.
  4. Osmažený sýr nechte okapat na mřížce nebo položte na ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.
  5. Podávejte s hranolky nebo vařeným bramborem a samozřejmě s naší domácí tatarkou. Jídlo můžete posypat na ozdobu čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

TIP: Vodu doporučuji nevynechat, díky obalení sýra ve vodě se lépe na sýr uchytí hladká mouka a tím pádem i další vrstvy trojobalu.

Chutnal vám luxusní smažený sýr? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..