Smažený vepřový řízek od babičky

Smažený vepřový řízek od babičky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    40 min

Řízek je naprostou klasikou české kuchyně a dokonce jej dostanete v naprosté většině českých restaurací. Jídlo je sice jednoduché na přípravu, ale naprosto skvělé pokud se držíte základního postupu.

Smažený vepřový řízek je součástí naší gastronomie a troufnu si říct, že se připravuje snad v každé české domácnosti. Tento klasický český řízek vychází ze svého předchůdce, a to z vídeňského řízku. Vepřové maso se naklepe, okoření, obalí v trojobale a usmaží v rozpáleném tuku. Ideální přílohou k vepřovému řízku je bramborový salát nebo vařený brambor s okurkovým salátem. Na odlehčenou se často řízek před konzumací zakápne citronovou šťávou.

Suroviny na vepřový řízek

Suroviny na smažený vepřový řízek

  • 500 g vepřové kýty nebo krkovice
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • 2-3 vejce
  • polohrubá mouka
  • strouhanka
  • vepřové sádlo (alternativně olej)
  • příloha: vařený brambor, okurkový salát

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy smaženého řízku z vepřového masa

  • Pokud máte kýtu nebo krkovici vcelku, tak ji nakrájejte na stejně tlusté plátky. Každý plátek dejte na prkýnko, přehoďte potravinářskou fólií a naklepejte, aby řízek byl tenčí. Každý řízek po naklepání také osolte a opepřete. Můžete řízky potřít z obou stran i prolisovaným česnekem a trochou oleje a přes noc je marinovat v lednici.
  • Před obalováním můžete okraje řízků nakrojit, aby se řízky při smažení nekroutily.
  • Polohrubou mouku dejte do většího talíře a řízky v něm rovnoměrně obalte. Pomoučněné řízky poté obalte v rozšlehaných vejcích a nakonec obalte ve strouhance. Vždy řízek do strouhanky přitiskněte, aby vrstva trojobalu dobře držela.
  • V hlubší pánvi si rozehřejte sádlo nebo olej. Vrstva tuku by měla být alespoň do poloviny výšky řízků, aby se řízky rovnoměrně usmažily. Jakmile je olej rozpálený na střední oheň, tak v něm řízky smažte dozlatova z každé strany.
  • Řízky dejte stranou a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírových ubrousků.
  • Smažené řízky podávejte s oblíbenou přílohou a měsíčkem citronu, kterým si strávníci řízek mohou zakápnout.
  • Dobrou chuť!

TIP OD BABIČKY: Osmažené řízky je dobré dát na mřížku do trouby a nechat dopéct v troubě na 120°C po dobu 20-30 minut. Řízky jsou pak křehčí a šťavnatější.

Chutnaly vám smažené vepřové řízky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Smažený vepřový řízek

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • alinka8

      Klasika, moc dobré

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..