Tradiční knedlo zelo vepřo od babičky

Tradiční knedlo zelo vepřo od babičky
  • Čas přípravy
    45 minut
  • Doba vaření
    3 hodiny
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    1 701

Knedlík, zelí a vepřové maso zkráceně knedlo zelo vepřo je český národní pokrm. Recept není nijak složitý a svou chutí je velmi podobný vepřovým výpečkům, které se také podávají tradičně se zelím a knedlíkem.

Tradiční knedlo zelo vepřo od babičky je recept, který mě naučila babička. V angličtině je knedlo zelo vepřo známé jako roast pork with dumplings and sauerkraut. Nejpracnější na celém receptu je příprava knedlíků, kterou nemám obecně moc ráda. Pokud si však dáte tu práci a připravíte knedlíky, libové vepřové maso a k tomu zelí, tak vás zaručeně manžel pochválí. Pokud nemusíte kynuté knedlíky, můžete si připravit naše bramborové knedlíky.

Suroviny na tradiční knedlo zelo vepřo od babičky

Vepřové maso

  • 1,5 kg vepřové pečeně nebo krkovice
  • 4-6 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • lžíce hladké mouky
  • lžička mletého kmínu
  • sůl & pepř
  • voda na podlití

Houskové knedlíky

  • 900 g hrubé mouky
  • 42 g droždí
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • sůl
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2-3 kusy staršího bílého pečiva
  • 50 g másla

Dušené bílé zelí

  • 1 kg kysaného bílého zelí
  • 3 lžíce sádla nebo másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 cibule
  • kmín, cukr, sůl na dochucení
  • trocha hladké mouky na zahuštění

Postup přípravy na knedlo zelo vepřo od babičky

  1. Vepřové maso ze všech stran osolte, opepřete, posypte kmínem a prolisovanými stroužky česneku. Cibuli si oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte na dno pekáčku. Na cibuli položte maso, přidejte sádlo, podlijte 150 ml vody a pečte v předehřáté troubě na 160°C do změknutí zhruba 2 a půl hodiny.
  2. Mezitím, co se maso peče si stihnete připravit knedlíky i zelí.
  3. Knedlíky: Mouku prosejte přes jemné síto, poté do mouky dejte rozdrobené droždí, vejce, žloutky, lžičku soli a vlažné mléko. Z těchto ingrediencí zadělejte celistvé těsto, které přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 45 minut.
  4. Zelí: kysané zelí si slijte a lák dejte stranou. Zelí pokrájejte nožem na menší kusy. V hrnci si rozpusťte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, mírně vysmažte a poté přidejte nakrájenou cibuli na kostičky. Cibuli opékejte dozlatova, poté přidejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Zelí vařte zhruba 15 minut, přidejte cukr a sůl. Chuť zelí by měla být spíše nasládlá než kyselá. Zelí trochu zaprašte hladkou moukou, aby se krásně zahustilo, promíchejte a vařte do změknutí.
  5. Nyní byste měli mít připravené vykynuté těsto. Nakrájejte si housky nebo rohlíky na kostičky, polijte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do těsta. Z těsta vytvarujte dvě šišky, které poté dejte do vroucí osolené vody a vařte 20-25 minut. V polovině vaření knedlíky otočte, aby byly uvařené rovnoměrně.
  6. Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a poté nakrájejte nití na plátky.
  7. Upečenou krkovici vyjměte z pekáčku, nechte 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky. Mezitím pekáček zahřejte na plotně a poprašte výpek s cibulí lžící hladké mouky. Mouku smažte dozlatova a poté zalijte 200 ml studené vody a 20 minut vařte tak, aby vznikl hustější sos, kterým budeme přelévat pokrm na talíři.
  8. Knedlíky podávejte společně s plátkem masa, porcí zelí a přelité sosem z pekáčku.

Chutnalo vám knedlo zelo vepřo? Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..