-
Čas přípravy2 hod
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod
Nejlepší hovězí guláš
Nejlepší hovězí guláš je snadný a přitom tak dobrý. Tento tradiční český pokrm si připravíte snadno doma i Vy. Hovězí guláš se hodí jak ke kynutým knedlíkům, těstovinám, tak i třeba k našim karlovarským knedlíkům.
Suroviny na nejlepší hovězí guláš
- 500 g hovězího masa na guláš (ideálně kližka)
- 500 g bílé cibule
- 3 lžíce sádla (lze nahradit olejem)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 plechovka rajčatového protlaku (nejmenší balení)
- 1 lžíce majoránky
- sůl & pepř
- voda (na podlévání)
- na ozdobu: čerstvá cibule, červená paprika
Postup přípravy nejlepšího guláše
- Cibuli nasekáme najemno. V hrnci s tlustým dnem rozehřejeme sádlo (popř. olej) a cibuli na něm restujeme dohněda (cca. 15 minut). Zasypeme mletou červenou paprikou, dobře a rychle promícháme (max. 30 vteřin) aby nezhořkla.
- Nyní přidáme nakrájené hovězí maso. Ze všech stran jej orestujeme, dobře promícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso orestované, tak osolíme (cca. 10 špetek) a opepříme drceným pepřem. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme menším množstvím vody zhruba 200 ml. Do základu našeho guláše přisypeme drcený kmín, prolisované 4 stroužky česneku a necháme ho dusit při nízké teplotě pod pokličkou.
- Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech podle potřeby, tak aby se guláš nepřipaloval.
- Zhruba za hodinu a půl guláš ochutnáme a pokud je maso měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.
- Guláš není potřeba zahušťovat díky cibulovému základu – vždy je důležité dát 1:1 maso a cibuli. V případě potřeby zaprašte trochou strouhanky, ale opravdu to není nutné.
Jak servírovat hovězí guláš
Nejlepší hovězí guláš podávejte posypaný čerstvě nakrájenou cibulí na proužky s houskovým či karlovarským knedlíkem. Jako přílohu lze zvolit i bramboráčky nebo těstoviny.
Jak dlouho vařit hovězí guláš?
Hovězí maso je trošku tužší a je třeba s tím při přípravě guláše počítat. Vždy maso duste minimálně hodinu a půl. Pokud máte tlakový hrnec, lze dobu zkrátit na hodinku. Pokud však guláš budete dusit 2 hodiny vůbec neuděláte špatně. Nezapomínejte guláš hlídat a občas promíchat.
Vyzkoušejte také:
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept