-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření70 min
-
Porce4
-
Celkový čas90 min
Klasický recept na španělské ptáčky obsahují hovězí maso, ale já je občas připravím i z vepřového masa. Omáčka bývá zpravidla o něco světlejší, ale chuťově jsou výborné.
Rozstřelený ptáček z vepřového masa je známý také jako rozlítaný ptáček, a to proto, že se plátky masa neplní náplní, ale pokrájí se na kousky včetně samotné náplně. Obvyklé suroviny k přípravě ptáčků jsou nakládané okurky, párky a vejce. Na fotku jsem sice ptáček zabalil a rozlítané jsem udělal jen vejce, ale běžně pokrájím všechny suroviny, když se mi nechce trávit s přípravou moc času.
Suroviny na rozstřelený ptáček z vepřového masa
- 1 lžíce oleje
- 100 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 500 g vepřového masa
- 100-200 g párků
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- 3-4 vejce
- 4 kyselé okurky
- špetka chilli
- trocha plnotučné hořčice
- sůl & pepř
Postup přípravy rozstřelených ptáčků z vepřového masa
- Maso si nakrájejte na nudličky a slaninu na menší kostičky. V hrnci si rozehřejte olej, přidejte slaninu a nechte pustit tuk. Na tuku orestujte cibuli dozlatova, přidejte maso, které osolte a opepřete. Maso nechte zatáhnout.
- Do základu přidejte párky a vše zaprašte hladkou moukou, chvíli míchejte a poté ihned zalijte vývarem nebo vodou.
- Přidejte divoké koření (nové koření, černý pepř a bobkové listy), pokrájené okurky na kostičky, špetku chilli a lžíci plnotučné nebo dijonské hořčice. Vše poduste zhruba hodinku pod pokličkou. Mezitím si uvařte 3 nebo 4 vejce.
- Jakmile je maso měkké, omáčku osolte podle potřeby a přidejte najemno nastrouhané vejce.
- Rozstřelené ptáčky z vepřového masa podávejte s rýží, těstovinami nebo s vaší oblíbenou přílohou.
Jak na plněné španělské ptáčky?
Budete potřebovat naprosto stejné suroviny. Vepřové maso si nakrájejte na plátky, to naklepejte, osolte a opepřete a poté každý plátek potřete hořčicí, přidejte párek, vejce, kousek slaniny a okurku. Plátek zabalte a zpevněte kuchyňskou nití. Ptáčky orestujte na výpeku ze slaniny ze všech stran a pokračujte podle receptu.
Chutnal vám rozstřelený ptáček z vepřového masa? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Rozstřelený ptáček z vepřového masa
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu