Rozstřelený ptáček z vepřového masa

Rozstřelený ptáček z vepřového masa
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    70 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    126

Klasický recept na španělské ptáčky obsahují hovězí maso, ale já je občas připravím i z vepřového masa. Omáčka bývá zpravidla o něco světlejší, ale chuťově jsou výborné.

Rozstřelený ptáček z vepřového masa je známý také jako rozlítaný ptáček, a to proto, že se plátky masa neplní náplní, ale pokrájí se na kousky včetně samotné náplně. Obvyklé suroviny k přípravě ptáčků jsou nakládané okurky, párky a vejce. Na fotku jsem sice ptáček zabalil a rozlítané jsem udělal jen vejce, ale běžně pokrájím všechny suroviny, když se mi nechce trávit s přípravou moc času.

Suroviny na rozstřelený ptáček z vepřového masa

  • 1 lžíce oleje
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 500 g vepřového masa
  • 100-200 g párků
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 vejce
  • 4 kyselé okurky
  • špetka chilli
  • trocha plnotučné hořčice
  • sůl & pepř

Postup přípravy rozstřelených ptáčků z vepřového masa

  1. Maso si nakrájejte na nudličky a slaninu na menší kostičky. V hrnci si rozehřejte olej, přidejte slaninu a nechte pustit tuk. Na tuku orestujte cibuli dozlatova, přidejte maso, které osolte a opepřete. Maso nechte zatáhnout.
  2. Do základu přidejte párky a vše zaprašte hladkou moukou, chvíli míchejte a poté ihned zalijte vývarem nebo vodou.
  3. Přidejte divoké koření (nové koření, černý pepř a bobkové listy), pokrájené okurky na kostičky, špetku chilli a lžíci plnotučné nebo dijonské hořčice. Vše poduste zhruba hodinku pod pokličkou. Mezitím si uvařte 3 nebo 4 vejce.
  4. Jakmile je maso měkké, omáčku osolte podle potřeby a přidejte najemno nastrouhané vejce.
  5. Rozstřelené ptáčky z vepřového masa podávejte s rýží, těstovinami nebo s vaší oblíbenou přílohou.

Jak na plněné španělské ptáčky?

Budete potřebovat naprosto stejné suroviny. Vepřové maso si nakrájejte na plátky, to naklepejte, osolte a opepřete a poté každý plátek potřete hořčicí, přidejte párek, vejce, kousek slaniny a okurku. Plátek zabalte a zpevněte kuchyňskou nití. Ptáčky orestujte na výpeku ze slaniny ze všech stran a pokračujte podle receptu.

Chutnal vám rozstřelený ptáček z vepřového masa? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Rozstřelený ptáček z vepřového masa

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..