Přidat recept Přidat recept

Žampionová omáčka k masu (včetně steaku)

žampionová omáčka k masu
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    50 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    456

Žampionová omáčka k masu

Žampionová omáčka k masu je oblíbený recept naší rodiny. Všichni máme rádi houby a žampiony zvlášť. Tato omáčka se hodí k těstovinám, knedlíkům nebo rýži. Maso k omáčce lze použít vepřové, hovězí i kuřecí s tím, že ke kuřecímu se příliš nenakláním obzvláště pokud jsme jako přílohu zvolili kynuté knedlíky.

Suroviny na žampionovou omáčku k masu:

  • 12 ks žampionů
  • 2 menší cibule
  • olej (zhruba 1 dcl)
  • 50 g másla
  • kelímek smetany ke šlehání (tučné)
  • mléko
  • 2 lžíce hladké mouky
  • voda
  • mletý kmín
  • petržel
  • sůl & pepř

Postup přípravy žampionové omáčky:

  1. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte olej. Nyní do oleje přisypte nasekanou cibulku na jemno a restujte dokud nezesklovatí. Poté přidejte žampiony nakrájené na plátky, trochu soli a restujte. Žampiony pustí trochu vody a celkový obsah se zmenší. Nyní přidejte lžičku kmínu a lžičku čerstvého černého pepře. Tento základ zalijte 1:1 vodou a mlékem (dohromady cca 800-1000 ml). Nyní vařte zhruba 15-20 minut. Vodu a mléko můžete přidávat dle libosti, záleží na rychlosti vypařování vody.
  2. Nyní nalijte smetanu ke šlehání do misky a přidejte 1 dcl mléka. Do šlehačky s mlékem přidejte 2 lžíce hladké mouky a metličkou rozmíchejte do hladké směsi. Směs nyní pomalu za stálého a rychlého míchání přilijte do omáčky. Pokud by se vám stalo, že jste špatně přimíchali zahušťovací směs a měli v omáčce hrudky, tak to můžete zachránit tím, že omáčku rozmixujete.
  3. Omáčku vařte na mírném plameni dalších 20 minut. Nyní pokud máte rádi bylinky, tak nasekejte na jemno hladkolistou petrželku a přidejte do omáčky. Máte hotovo.

Maso si buďto zvlášť orestujte na pánvi nebo ideálně poduste v tlakovém hrnci tak, aby bylo měkké. Místo masa lze k omáčce přidat jen vařené vejce. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, my máme nejraději kynuté knedlíky.

TIP: lze omáčku udělat tak, že rozmixujete směs i se žampiony, já mám ráda kousky žampionů, takže toto nedělám

Vyzkoušejte také:

 

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X