Přidat recept Přidat recept

Kynuté houskové knedlíky (babiččiny)

Kynuté houskové knedlíky
  • Čas přípravy
    2 hod
  • Doba vaření
    25 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    373

Kynuté houskové knedlíky (babiččiny)

Kynuté houskové knedlíky je tradiční příloha k českým jídlům, a to zejména omáčkám jako je svíčková na smetaně, guláš a další skvělé recepty. Recept je celkem jednoduchý a s trochou štěstí se podaří každému.

Suroviny na domácí kynuté houskové knedlíky:

  • 450 g hrubé mouky
  • 4 rohlíky (můžete i celozrnné pečivo)
  • 10 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli a cukru

Postup přípravy houskových knedlíků

  1. Do prosáté mouky uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme asi třetinou vlažného mléka, zlehka promícháme a necháme vykynout.
  2. Po vykynutí vmícháme zbylé vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, osolíme a vypracujeme vláčné těsto.
  3. K dobře vypracovanému těstu přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme asi 3-4 hodiny kynout.
  4. Z nelepivého těsta vytvarujeme dvě šišky, vložíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme 20-25 minut.
  5. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou a kráječem (nebo nití) je nakrájíme na požadované plátky.

Domácí kynutý houskový knedlík

Jednoduchý houskový knedlík

Tento jednoduchý houskový knedlík lze připravit i ze sušeného droždí. Kynutí je základ, takže při přípravě poctivého kynutého knedlíku nedoporučuji proces záměrně zkracovat.

TIP: Kynutý knedlík lze uvařit i v páře
TIP: Můžete použít i dvě vejce popř. vynechat bílky
TIP: Hotové kynuté knedlíky můžete lehce rukama potřít olejem

Vyzkoušejte knedlíky s:

 

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X