-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce10
-
Celkový čas40 min
Nakládaní utopenci jsou klasikou nejen českých hospod. Pokud si s přípravou dáte záležet, můžete připravit dokonalé utopence, které vám dlouho nevydrží, jak budou dobré.
Utopenci – nejlepší recept na nakládané utopence, který se v naší domácnosti už ustálil. My osobně při přípravě utopenců nepoužíváme klasické špekáčky, které jsou příliš mastné, ale libové párky. Nejdůležitější je nechat utopence dostatečně uležet, a to po dobu minimálně 14 dní. Vyzkoušejte naše utopence s pořádnou porcí zeleniny a nakládanými okurkami a uvidíte, že jiný recept už nebudete chtít používat.
Suroviny na nejlepší lák na utopence:
- 1 l vody
- 400 ml octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sušeného česneku
- 7 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
Utopenci – ostatní suroviny
- 20 špekáčků / 14 libových párků
- 3 červené cibule
- 3 bílé cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 6 lžic plnotučné hořčice
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 lžičky grilovacího koření
- chilli papričky podle chuti
- nakládané okurky a feferonky
- čerstvě mletý pepř
VIDEORECEPT
Postup přípravy nejlepších utopenců
- Nejprve opražte na suché pánvi na středním ohni divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř) a drcené chilli. Nechte koření jen rozvonět.
- Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a opražené koření. Můžete přidat také lžíci sušeného česneku. Vše společně 5 minut provařte a poté odstavte z plamene.
- Nyní si připravte zeleninu, okurky nakrájejte na plátky, cibule na půlkolečka, chilli na kolečka a papriky na nudličky.
- Špekáčky si oloupejte a propíchejte špejlí, aby lépe absorbovaly lák. Každý špekáček podélně nakrojte a dovnitř přidejte čerstvě namletý pepř a vnitřek lehce pomažte směsí ze lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice s grilovacím kořením a lžičkou sušeného česneku. Poté do špekáčku dejte plátek okurky, papriku a půl kolečka cibule a začněte je pěchovat do sklenic. Na dno každé sklenice dejte papriku, cibuli a chilli, poté vrstvu špekáčků a poté zase zeleninu a celý proces opakujte dokud není sklenice plná. S cibulí nešetřete, při servírování ji využijete.
- Teplým lákem zalijte utopence tak, aby byly všechny ponořené.
- Utopence skladujte v chladu a temnu a nechte je ideálně 1-2 týdny uležet. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.
Chutnaly vám domácí utopenci? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Lák na utopence
Utopenci
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews