Babiččin domácí kečup

Babiččin domácí kečup
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    312

K letní sezóně nepochybně patří zpracovávání surovin ze zahrady. Pokud jste už přejedení lečem, tak vyzkoušejte tento skvělý domácí kečup od mé babičky.

Babiččin domácí kečup je naprosto skvělý a tento recept mám od ní napsaný na značně zašlém papíře, který dokazuje, jak dlouho už jej v rodině používáme. Kečup je chuťově velmi lahodný a vydrží vám i do další sezóny. Fantazii se meze nekladou, takže si jej každý může upravit dle vlastní libosti. Já mám rád kečup hustý, proto jej po změknutí zeleniny vařím nepřiklopený, aby směs krásně zhoustla. Tento kečup má tmavší barvu a lahodnou sladkou chuť.

Suroviny na domácí kečup

Suroviny na babiččin domácí kečup

  • 1 kg rajčat
  • 100 g rozinek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jablka
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 cibule
  • 100 g cukru
  • 70 ml octa

TIP: Můžete si takto připravit ostrý kečup, když přidáte více chilli nebo kari kečup, když do něj přidáte pár lžic indického curry.

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy babiččina domácího kečupu

  1. Nejprve si pokrájejte měkká rajčata na čtvrtky a jablka zbavte vnitřků a stopek.
  2. Do většího hrnce dejte veškeré suroviny a směs začněte zahřívat. Po zhruba 40 minutách vaření, když se zelenina rozvaří a pustí vodu, tak odklopené vařte směs dalších 40 minut do požadovaného zhoustnutí.
  3. Rozvařenou směs rozmixujte v mixéru nebo použijte tyčový mixér. Tato směs bude včetně slupek a semínek, pokud chcete opravdu jemný kečup, tak směs doporučuji propasírovat přes jemné síto. Zabere to trochu času, ale odměnou bude krásně jemný kečup.
  4. Pokud jste směs pasírovali, tak ji ještě nechte v hrnci prohřát.
  5. Vyvařte si sklenice na kečup a poté je plňte ještě horkým kečupem. Ideální bude, když kečup ještě 20 minut zavaříte při 85 stupních v troubě.
  6. Skladujte v temnu a chladu. Po otevření doporučuji kečup skladovat přímo v lednici.

Jak děláte kečup vy? Podělte se s námi v komentářích o svůj recept.

Z uvedeného množství jsem připravil toto množství kečupu

Domácí kečup v lahvích

Chutnal vám babiččin domácí kečup? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Babiččin domácí kečup

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..