Cibulové chutney (marmeláda)

Cibulové chutney
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    60 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    70 min

Chutney [čatní] je dochucovací omáčka pocházející z Indie a často se připravuje rozvařením ovoce, zeleniny a dalších surovin. Cibulové čatní také najdete pod pojmem cibulová marmeláda.

Cibulové chutney je sice jednoduché na přípravu, ale trochu časově náročnější. Já připravuji tuto cibulovou marmeládu z červené cibule, ale můžete použít jakoukoli dostupnou (bílou, šalotku…). Cibulové chutney si vychutnáte i v letních dnech ke grilování, protože se všeobecně hodí k masu, burgerům, toustům nebo třeba na sýrové jednohubky. Fantazii se meze nekladou a je jen na vaší chuti, jaké využití pro toto chutné chutney najdete. 🙂

Suroviny na cibulové chutney

  • 1 kg červené cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce tymiánu (ideálně čerstvý)
  • 300 ml červeného vína
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 2 lžičky soli

TIP: Doporučuji použít nakládaný zelený pepř místo klasického černého pepře. Čatní získá o něco lepší chuť.

Postup přípravy cibulové marmelády (chutney)

  1. Nejprve si oloupejte cibule a nakrájejte je na středně silné plátky (kolečka). Pokud budete v receptu používat čerstvou chilli papričku, tak ji zbavte semínek a nasekejte ji najemno. Nakládaný zelený pepř si nasekejte také najemno a česnek na plátky.
  2. Ve větším hrnci si rozpusťte lžíci másla, přidejte olivový olej a cibuli na kolečka. Cibuli zpěňte, během restování by se měla rozdělit na jednotlivá kolečka. Tento proces může zabrat 20-30 minut.
  3. Nyní přidejte cukr, zelený pepř, plátky česneku, tymián, chilli a sůl. Vše společně restujte 20 minut, aby se šťáva odpařila a cibule začala karamelizovat.
  4. Přilijte víno, balzamikový ocet a snižte teplotu sporáku na nižší plamen. Takto vařte zhruba 30-40 minut, během této doby by se tekutina měla zredukovat, chutney by mělo zhoustnout a zbarvit se do tmavé barvy. V této fázi chutney ochutnejte a podle chuti přidejte cukr nebo balzamikový ocet.
  5. Nakonec přendejte cibulovou marmeládu do čistých vyvařených sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
  6. Vychladlé a zavíčkované chutney by vám mělo vydržet v chladu (ideálně v lednici) i několik měsíců, ale odhaduji, že zmizí daleko dříve. 🙂

Chutnalo vám cibulové čatní? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Cibulové chutney (marmeláda)

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..