Křehké indické placky chapati

Křehké indické placky chapati
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    1 hod

Indická kuchyně se u nás v posledních letech dost rozšířila a jednou z nejčastějších příloh jsou právě indické placky chapati. Tyto placky jsem vylepšil a pokud dodržíte postup receptu, budou krásně nadýchané, křupavé a trhavé přesně jako v indické restauraci.

Křehké indické placky chapati jsou výborné a navíc je připravíte z běžně dostupných surovin, protože v receptu používám pouze 4 základní suroviny plus ghí. Dříve jsem placky připravoval podobně, ale trik v tom, aby placky byly nadýchané a křehké je právě jejich zpracování a vyválení. Z receptu níže připravíte 8 indických placek, troufnu si říct, že jedna placka vystačí na 1 porci (teda pokud nejste velký jedlík).

Suroviny na křehké indické placky chapati

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek vlažné vody
  • přepuštěné máslo

TIP: Doporučuji přepuštěné máslo smíchat s prolisovanými stroužky česneku. Dosáhnete tak lehce česnekové chuti.

Postup přípravy indických placek chapati

  1. Nejprve si smíchejte ve středně velké míse mouku, sůl a prášek do pečení. Vše spolu promíchejte.
  2. Nyní přilijte vodu a těsto začněte zapracovávat. Mělo by vám vzniknout pevné kompaktní těsto, pokud se směs příliš lepí, přidejte hladkou mouku. Z těsta vytvarujte bochánek, dejte do mísy a nechte odpočívat pod utěrkou.
  3. V menší misce si rozpusťte asi 4 lžíce přepuštěného másla a do něj pokud chcete prolisujte 3-4 stroužky česneku.
  4. Nyní si těsto rozdělte na 4 stejně velké bochánky, které rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na placku. Placku potřete přepuštěným máslem a poté srolujte do válečku. Váleček z obou stran stočte, aby vám vzniklo S (jako u velikonočních jidášů), které překlopte a připravený bochánek si dejte stranou. Stejným způsobem zpracujte i zbývající kousky těsta. Doporučuji se podívat na postup skládání těsta ve videu.
  5. Nakonec už jen na pomoučněné ploše rozválejte placku do finální podoby. Ve větší pánvi si rozpalte přepuštěné máslo a na něm z obou stran opékejte placky dozlatova.
  6. Hotové placky podávejte k indickým omáčkám.

Chutnaly vám křehké indické placky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Indické placky chapati

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..