
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce5
-
Celkový čas1 hod 20 min
Pokud máte rádi exotické chutě indické kuchyně, určitě znáte pokrm Tikka Masala. Připravte si jej k nerozeznání od indické restaurace sami doma.
Kuřecí Tikka Masala je asi nejznámějším a nejrozšířenějším receptem indické kuchyně. Jedná se o jemnou rajčatovou omáčku, která je dochucená směsí exotického koření. Recept se připravuje i na vegetariánský způsob například z květáku, ale já ho mám nejradši s kuřecím masem. Tikka Masala se nejčastěji podává s rýží nebo indickými plackami. Doporučuji vyzkoušet recept na domácí indické placky čapátí. Příprava receptu se neobejde bez koření, které není v české kuchyni úplně běžné, takže doporučuji si jej ve větších supermarketech opatřit.
Je naprosto ideální k dosažení nejlepšího možného výsledku si maso den předem naložit v marinádě na maso. Druhý den se věnujte přípravě omáčky a přílohy k jídlu.
Suroviny na kuřecí Tikka Masala
Marináda na kuře:
- 500 g kuřecí maso
- 150 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sypkého chilli
- 1 lžíce koření Tikka Masala
- 1 lžička soli
TIP: Lze použít místo Tikka Masala koření Garam Masala nebo Tandoori Masala.
Omáčka Tikka Masala:
- 2-3 lžíce másla nebo ghí
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky drceného kardamomu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 200 ml vody
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky koření Tikka Masala
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kurkumy
- 800 g rajčatové pyré
- 200 ml 33% smetany
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl
TIP: Do receptu můžete přidat čerstvá i konzervovaná rajčata, já volím rajčatové pyré, které má intenzivnější chuť a navíc je bez slupek a dopomůže k co nejjemnější omáčce bez nutnosti mixování.
Autentické kuřecí Tikka Masala postup přípravy:
- Nejprve si nakrájejte kuřecí maso na středně velké kostky. Doporučuji použít kuřecí prsa, které se lépe krájí do požadovaného tvaru. Naopak kuřecí stehna jsou v receptu více křehká a šťavnatá.
- Veškeré ingredience na marinádu si smíchejte dohromady a kuřecí maso do směsi naložte. Maso přikryjte potravinářskou fólií a 1-2 dny jej marinujte v lednici.
- Marinované maso si napíchejte na špejli a grilujte ze všech stran tak, aby bylo šťavnaté. Druhá a trochu pohodlnější možnost je vyložit plech pečícím papírem, na ně kousky masa naskládat a péct při teplotě 230-240°C na 15 minut. Hotové maso dejte na talíř a přikryjte alobalem.
- Máslo si rozpusťte ve větším hrnci, přidejte velkou nasekanou cibuli a pár minut restujte, poté přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru a restujte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte rajčatový protlak a nechte krátce prosmažit. Jakmile protlak ztmavne, přidejte 2 lžičky kardamomu, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky papriky, 2 lžičky Tikka Masala, 1 lžičku kurkumy a restujte zhruba půl minuty, aby koření krásně zavonělo. Nakonec vše zalijte rajčatovým pyré, přidejte hrnek vody, promíchejte a nechte 20 minut provařit.
- Nyní už je čas na smetanu, vmíchejte ji do omáčky a také přidejte kuřecí maso i se šťávou, kterou uvolnilo. Pár minutek spolu prohřejte, podle potřeby nařeďte trochou vody.
- Nakonec do omáčky vmíchejte zhruba 1 hrst čerstvého a nasekaného koriandru a máte hotovo.
- Kuřecí Tikka Masala podávejte ideálně s čerstvými plackami podle našeho jednoduchého receptu nebo s rýží basmati.
Chutnalo vám Chicken Tikka Masala (CTM)? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Marináda na kuře
Omáčka Tikka Masala
Mohlo by se vám líbit
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Hodnocení receptu