Kuřecí Tikka Masala jako z restaurace

Kuřecí Tikka Masala
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    5
  • Zhlédnutí
    225

Pokud máte rádi exotické chutě indické kuchyně, určitě znáte pokrm Tikka Masala. Připravte si jej k nerozeznání od indické restaurace sami doma.

Kuřecí Tikka Masala je asi nejznámějším a nejrozšířenějším receptem indické kuchyně. Jedná se o jemnou rajčatovou omáčku, která je dochucená směsí exotického koření. Recept se připravuje i na vegetariánský způsob například z květáku, ale já ho mám nejradši s kuřecím masem. Tikka Masala se nejčastěji podává s rýží nebo indickými plackami. Doporučuji vyzkoušet recept na domácí indické placky čapátí. Příprava receptu se neobejde bez koření, které není v české kuchyni úplně běžné, takže doporučuji si jej ve větších supermarketech opatřit.

Je naprosto ideální k dosažení nejlepšího možného výsledku si maso den předem naložit v marinádě na maso. Druhý den se věnujte přípravě omáčky a přílohy k jídlu.

Suroviny na kuřecí Tikka Masala

Marináda na kuře:

  • 500 g kuřecí maso
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky sypkého chilli
  • 1 lžíce koření Tikka Masala
  • 1 lžička soli

TIP: Lze použít místo Tikka Masala koření Garam Masala nebo Tandoori Masala.

Omáčka Tikka Masala:

  • 2-3 lžíce másla nebo ghí
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky drceného kardamomu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml vody
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky koření Tikka Masala
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • 800 g rajčatové pyré
  • 200 ml 33% smetany
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl

TIP: Do receptu můžete přidat čerstvá i konzervovaná rajčata, já volím rajčatové pyré, které má intenzivnější chuť a navíc je bez slupek a dopomůže k co nejjemnější omáčce bez nutnosti mixování.

Autentické kuřecí Tikka Masala postup přípravy:

  1. Nejprve si nakrájejte kuřecí maso na středně velké kostky. Doporučuji použít kuřecí prsa, které se lépe krájí do požadovaného tvaru. Naopak kuřecí stehna jsou v receptu více křehká a šťavnatá.
  2. Veškeré ingredience na marinádu si smíchejte dohromady a kuřecí maso do směsi naložte. Maso přikryjte potravinářskou fólií a 1-2 dny jej marinujte v lednici.
  3. Marinované maso si napíchejte na špejli a grilujte ze všech stran tak, aby bylo šťavnaté. Druhá a trochu pohodlnější možnost je vyložit plech pečícím papírem, na ně kousky masa naskládat a péct při teplotě 230-240°C na 15 minut. Hotové maso dejte na talíř a přikryjte alobalem.
  4. Máslo si rozpusťte ve větším hrnci, přidejte velkou nasekanou cibuli a pár minut restujte, poté přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru a restujte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte rajčatový protlak a nechte krátce prosmažit. Jakmile protlak ztmavne, přidejte 2 lžičky kardamomu, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky papriky, 2 lžičky Tikka Masala, 1 lžičku kurkumy a restujte zhruba půl minuty, aby koření krásně zavonělo. Nakonec vše zalijte rajčatovým pyré, přidejte hrnek vody, promíchejte a nechte 20 minut provařit.
  5. Nyní už je čas na smetanu, vmíchejte ji do omáčky a také přidejte kuřecí maso i se šťávou, kterou uvolnilo. Pár minutek spolu prohřejte, podle potřeby nařeďte trochou vody.
  6. Nakonec do omáčky vmíchejte zhruba 1 hrst čerstvého a nasekaného koriandru a máte hotovo.
  7. Kuřecí Tikka Masala podávejte ideálně s čerstvými plackami podle našeho jednoduchého receptu nebo s rýží basmati.

Chutnalo vám Chicken Tikka Masala (CTM)? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Marináda na kuře

Omáčka Tikka Masala

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Vivi

      Luxusní záležitost!

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..