Pravá gulášová polévka (luxusní)

Pravá gulášová polévka
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    1 hodina 30 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    290

Polévka je grunt! Málokterá z českých polévek je tak známá a oblíbená stejně jako gulášová polévka. Gulášovka je hustá a sytá polévka s kousky hovězího masa a s bramborem.

Pravá gulášová polévka je verze, kde není použité mleté maso. Polévka má masitou a výraznou chuť díky hovězímu masu, které táhněte alespoň 1 hodinu. Nikdy nevynechávejte rajčatový protlak, který dodá polévce tu správnou a typicky červenou barvu. Recept na verzi gulášovky s mletým masem.

Pravá gulášová polévka suroviny:

  • 300 g hovězího masa (krk nebo loupaná plec)
  • 4 střední cibule
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce másla
  • lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • litr vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 400 g brambor
  • 3-4 stroužky česneku
  • chilli paprička
  • lžíce majoránky
  • sůl & pepř

TIP: Do polévky můžete přidat i 100 g prorostlejší anglické slaniny na kostičky. Tu po vytažení masa orestujte, pustí tuk a na něm dále restujte cibuli.

Postup přípravy pravé gulášové polévky

  1. Hovězí maso si nakrájejte na menší kousky o velikosti zhruba 1 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na rozpuštěném sádle s máslem si v hrnci orestujte maso ze všech stran. Maso se v této fázi musí smažit, ne dusit, aby nebylo gumové. Osmažené maso do zlatohněda vyndejte na talíř.
  2. Do stejného hrnce s rozpáleným tukem dejte nasekanou cibuli a restujte za občasného míchání dozlatova. Restovanou cibuli za stálého míchání zaprašte červenou paprikou a kmínem a restujte zhruba půl minutky. Paprika provoní, ale pozor nesmí se spálit, aby nezhořkla. Zalijte vývarem nebo vodou a do hrnce ještě přidejte lžíci rajčatového protlaku. Maso vraťte do hrnce, přiklopte a na mírném plameni poduste hodinu a čtvrt.
  3. Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory na kostky. Česnek oloupejte a jakmile je maso podušené, tak prolisujte do hrnce. Přidejte brambory, sůl, majoránku a chilli papričku pokud máte rádi. Poduste pod pokličkou do změknutí brambor (zhruba 15-20 minut). Pokud je polévka hustější, tak občas promíchejte, bude mít tendenci se přichytávat.
  4. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem a vyndejte chilli papričku. Polévka by měla být dostatečně hustá, ale pokud ne, můžete pár kousků brambor vyndat, vidličkou rozmačkat na kaši a tu vmíchat zpět do hrnce. Polévku v žádném případě nezahušťujeme moukou nebo jíškou.
  5. Podávejte s čerstvým pečivem, v chlebu nebo jen tak. Talíř můžete ozdobit nasekanou petrželkou.

Chutnala vám luxusní gulášová polévka? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • rebeka

      Dnes byla k obědu, pochutnali jsme si. Musím uznat, že je lepší než z mletého.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X