-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas30 min
Svěží hrášková pomazánka nádherně nejen vypadá na talíři, ale i skvěle chutná. Je jednoduchá na přípravu, svěží a připravíte s ní nejen dokonalé jednohubky, ale i chlebíčky. Jelikož jsem tuhle várku dělal speciálně pro Silvestrovskou oslavu, tak jsem zvolil variantu jednohubek, ale nejraději ji mám rád na opečené chlebové topince s kolečky vajíček.
Suroviny na svěží hráškovou pomazánku:
- hrášek – nejlepší ze všeho je ten čerstvý, ale můžete také použít mražený
- lehký sýr – skvěle se hodí sýry typu žervé včetně Lučiny
- jarní cibulka
- pažitka
- šťáva z citronu
- sezamový olej – přidává se nejčastěji v malém množství za studena a i v této pomazánce chutná skvěle
- sůl & pepř
- česnek – použijte klasický prolisovaný a já ještě přidávám pár listů medvědího česneku
- pár lístků máty (podle chuti)
Čím ozdobit chlebíčky/jednohubky se svěží hráškovou pomazánkou
- kuličky čerstvého hrášku
- pažitka
- ředkvičky
- řeřicha, klíčky a jiné bylinky či zelenina
TIP: Dejte si stranou kuličky hrášku na konečné ozdobení pečiva namazaného pomazánkou.
Pokud vám svěží hrášková pomazánka chutnala, tak zkuste také avokádovou pomazánku s vejci, která vás jistě mile překvapí.
Vyzkoušejte také:
Suroviny
Postup
Nejprve je potřeba si připravit hrášek, pokud používáte čerstvý, tak z něj vyloupejte kuličky. Pokud používáte mražený, tak jej musíme na pár minutek povařit v horké vodě. Jakmile změkne, tak jej slijte studenou vodou, aby neztratil svou barvu.
Dejte si trochu hrášku stranou a zbylý hrášek, 1 jarní cibulku, lístky máty, sýr, česnek a lžíci sezamového oleje rozmixujte v misce. Poté přidejte šťávu z citronu, nasekanou 1 nať z jarní cibulky, pažitku a pár lístků medvědího česneku. Dochuťte solí, pepřem a já přidávám špetku kajenského pepře.
Závěrem
Nejlépe svěží hrášková pomazánka chutná na opečeném chlebu s vejcem nebo slaným sýrem (např. feta).
Mohlo by se vám líbit
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Svěží hrášková pomazánka (s mátou i bez)
Suroviny
Follow The Directions
Nejprve je potřeba si připravit hrášek, pokud používáte čerstvý, tak z něj vyloupejte kuličky. Pokud používáte mražený, tak jej musíme na pár minutek povařit v horké vodě. Jakmile změkne, tak jej slijte studenou vodou, aby neztratil svou barvu.
Dejte si trochu hrášku stranou a zbylý hrášek, 1 jarní cibulku, lístky máty, sýr, česnek a lžíci sezamového oleje rozmixujte v misce. Poté přidejte šťávu z citronu, nasekanou 1 nať z jarní cibulky, pažitku a pár lístků medvědího česneku. Dochuťte solí, pepřem a já přidávám špetku kajenského pepře.
Hodnocení receptu