Svěží hrášková pomazánka (s mátou i bez)

Svěží hrášková pomazánka
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    30 min

Svěží hrášková pomazánka nádherně nejen vypadá na talíři, ale i skvěle chutná. Je jednoduchá na přípravu, svěží a připravíte s ní nejen dokonalé jednohubky, ale i chlebíčky. Jelikož jsem tuhle várku dělal speciálně pro Silvestrovskou oslavu, tak jsem zvolil variantu jednohubek, ale nejraději ji mám rád na opečené chlebové topince s kolečky vajíček.

Svěží hrášková pomazánka

Suroviny na svěží hráškovou pomazánku:

  • hrášek – nejlepší ze všeho je ten čerstvý, ale můžete také použít mražený
  • lehký sýr – skvěle se hodí sýry typu žervé včetně Lučiny
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • šťáva z citronu
  • sezamový olej – přidává se nejčastěji v malém množství za studena a i v této pomazánce chutná skvěle
  • sůl & pepř
  • česnek – použijte klasický prolisovaný a já ještě přidávám pár listů medvědího česneku
  • pár lístků máty (podle chuti)

Čím ozdobit chlebíčky/jednohubky se svěží hráškovou pomazánkou

  • kuličky čerstvého hrášku
  • pažitka
  • ředkvičky
  • řeřicha, klíčky a jiné bylinky či zelenina

TIP: Dejte si stranou kuličky hrášku na konečné ozdobení pečiva namazaného pomazánkou.

Pokud vám svěží hrášková pomazánka chutnala, tak zkuste také avokádovou pomazánku s vejci, která vás jistě mile překvapí.

Vyzkoušejte také:

Suroviny

    Postup

    Nejprve je potřeba si připravit hrášek, pokud používáte čerstvý, tak z něj vyloupejte kuličky. Pokud používáte mražený, tak jej musíme na pár minutek povařit v horké vodě. Jakmile změkne, tak jej slijte studenou vodou, aby neztratil svou barvu.

    Krok1

    Dejte si trochu hrášku stranou a zbylý hrášek, 1 jarní cibulku, lístky máty, sýr, česnek a lžíci sezamového oleje rozmixujte v misce. Poté přidejte šťávu z citronu, nasekanou 1 nať z jarní cibulky, pažitku a pár lístků medvědího česneku. Dochuťte solí, pepřem a já přidávám špetku kajenského pepře.

    Závěrem

    Nejlépe svěží hrášková pomazánka chutná na opečeném chlebu s vejcem nebo slaným sýrem (např. feta).

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • XxX

      je vyborna a moc hezky vypada

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..