Klasické vepřové výpečky se zelím

Klasické vepřové výpečky se zelím
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    2 hodiny
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hodiny 20 minut

Klasické vepřové výpečky se zelím

Klasické vepřové výpečky se zelím je jedno z typických jídel české kuchyně. Jako příloha k výpečkům se hodí náš bramborový nebo houskový knedlík. V tomto receptu budu popisovat hlavně přípravu vepřových výpečků. Zvlášť si připravte zelí podle našeho receptu na vynikající dušené bílé zelí. Pokud chcete vepřové výpečky na pivě, můžete místo vody výpečky podlévat pivem.

Suroviny na klasické vepřové výpečky

  • 1 kg libového bůčku nebo krkovice
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 15 g soli
  • pepř
  • vrchovatá lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce sádla popř. oleje
  • voda na podlití

TIP: Pokud vaříte pro někoho, kdo nemá rád tolik tučné maso, tak můžete připravit výpečky z půl kila bůčku a půl kila vepřového plecka nebo krkovice.

VIDEORECEPT

Klasické vepřové výpečky se zelím postup přípravy

  1. Nejprve si maso opláchněte a nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 4×4 centimetry. Maso promíchejte s 15 g soli na 1 kg masa a dejte stranou. Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky.
  2. V kastrůlku si rozpalte tuk a na něm zpěňte cibulku, ke konci přidejte česnek na plátky a kmín a poté maso, které opečte ze všech stran tak, aby se zatáhlo.
  3. Jakmile se maso zatáhne, tak vše zalijte vroucí vodou a umístěte do pekáčku, který těsně zakryjte alobalem nebo poklicí. Pekáček umístěte do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečte zhruba na 1,5 hodiny.
  4. Maso občas zkontrolujte, promíchejte a v případě potřeby přidejte vodu.
  5. Nakonec zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 30-45 minut dokud se voda neodpaří a maso nezíská opečenou barvu.
  6. Hotové výpečky servírujte s knedlíky a dušeným zelím popř. naším smetanovým špenátem.

TIP: Jakmile jsou výpečky hotové, tak maso můžete provonět jedním prolisovaným stroužkem česneku, který vmícháte do masa.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • LucieNutt

      Vypadají krásně a k nakousnutí!

    • Soňul

      Recept je super, ale 15 g soli na kilo masa je příliš. Bohužel jsem se tímto v receptu řídila a jídlo pak bylo slanější. 🙁 Pro příště už vím, že maximálně 10 g bude stačit. Jinak to ale byla chuťovka. 🙂

      • Martin

        10g na kilo je 1 procento….V uzeninách je 1,8-2 procenta, takže 15g musí být úplně v pohodě. Pak bych řekl, že to máte bez chuti.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.